Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruzińskie chaczapuri z serem to najprostsze w przygotowaniu chaczapuri. Składa się z drożdżowego placka i całego bogactwa aromatycznych serów. To danie nazywane jest gruzińską wersją pizzy i tak samo przypadnie do gustu całej rodzinie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1912
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2296
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 85
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 171
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1501
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1912
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2296
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 85
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 171
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1501
Składniki
Przygotuj zaczyn w dużej misce. Drożdże rozmieszaj ze 100 ml ciepłej wody i 100 g mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Do zaczynu dodaj pozostałą ilość wody i dodaj brakującą mąkę oraz sól. Dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Z początku ciasto będzie bardzo kleiste, dlatego dobrze jest rozpocząć mieszanie od użycia łyżki lub szpatułki. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i pozostaw na ok. godzinę w ciepłym miejscu.
Przygotuj farsz poprzez skruszenie lub posiekanie wszystkich rodzajów serów i ich dokładne wymieszanie. Sery można dowolnie zmieniać, pamiętając tylko, by w większości nie stanowiły serów ciągnących się.
Ciasto po wyrośnięciu podziel na 3-4 części, każdą z nich pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut.
Każdą rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, obficie podsypując mąką. Ranty placków powinny być grubsze, tak jak ma to miejsce w przypadku pizzy.
Około ¼ farszu odłóż na bok. Pozostałym serem napełnij środki chaczapuri. Chwyć za brzegi i pociągnij je w górę, tworząc sakiewki. Na szczycie pozostaw niewielki otwór, by woda i gazy mogły swobodnie uciekać.
Wierzch każdego placka posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp odłożonymi wcześniej serami.
Piekarnik nastaw na 240 st. Celsjusza z termoobiegiem. Gruzińskie chaczapuri z serem piecz przez ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.