Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzybowe racuszki świetnie sprawdzają się w okolicach świąt Bożego Narodzenia. I to nie tylko dlatego, że dzięki obecności leśnych grzybów doskonale wpisują się w klimat świątecznych potraw. O wiele ważniejsze okazuje się optymalne wykorzystanie grzybków z wywaru, który został użyty do wigilijnego barszczu czy sosu grzybowego. Bo do barszczu lub wigilijnego sosu używamy sam wywar i zostają nam ugotowane suszone grzyby, na które często brak pomysłu. Nie wiem, co Ty robisz z takimi grzybkami – pewnie wrzucasz do bigosu? Świetnie, ja też. Jednak nie zawsze mam ochotę na bigos w święta, a wtedy zostają mi ze dwie lub trzy garście ugotowanych kapeluszy suszonych grzybów do wykorzystania. I wówczas właśnie na stół wjeżdżają proste i łatwe grzybowe racuszki.
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 992
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 96
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 992
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 96
Składniki
Ugotowane suszone grzyby posiekaj niezbyt drobno.
Z jaja, mąki, wody i dużej szczypty soli (i ewentualnie proszku do pieczenia) przygotuj ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodaj do ciasta pokrojone grzyby i wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej. Warstwa tłuszczu musi być tak gruba, aby racuszki mogły pływać. Olej musi być naprawdę dobrze rozgrzany, bo tylko w wysokiej temperaturze grzybowe racuszki “wystrzelą w górę”. Sprawdziłam!
Łyżką nakładaj porcje ciasta z grzybami i smaż racuszki z obu stron na piękny, złocisty kolor.
Gotowe grzybowe racuszki podaj jako jedno z wigilijnych lub świątecznych dań. Stanowią na przykład świetny dodatek do barszczu, co warto wykorzystać nie tylko w Boże Narodzenie.
Takie prościutkie racuszki możesz usmażyć też na Sylwestra, Nowy Rok oraz na wszystkie karnawałowe imprezy. I nie tylko!
Jeśli lubisz grzyby, to z radością posmakujesz racuszków podczas niedzielnego obiadu – przecież to jest świetna przystawka. Smacznego!