Do góry

Przekąski Przepis na:

Holenderskie Poffertjes z rumem

Holenderskie Poffertjes z rumem

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1675

Dodano:

Odsłon: 1133

W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Zdecydowałam się nieco urozmaicić przepis bazowy, dodając do ciasta odrobinę rumu oraz żurawinę.

Składniki

  • 200 g mąki
  • 200 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka masła (roztopione)
  • 1 łyżeczka rumu
  • garstka suszonej żurawiny
  • cukier puder do oprószenia naleśniczków
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Holenderskie Poffertjes z rumem

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do letniego mleka dodajemy cukier, mieszamy całość, a następnie wsypujemy drożdże. Po zmieszaniu składników mokrych, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.

  2. W osobnej misce łączymy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. Do zaczynu drożdżowego dodajemy suche składniki, wbijamy jajko i wlewamy masło oraz rum. Na końcu wsypujemy żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, aby powstało gęste i jednolite ciasto.

  3. Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą chochelki kładziemy ciasto na gorący olej małymi porcjami. Smażymy naleśniczki na złoty. Gdy już są gotowe wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń