Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Zdecydowałam się nieco urozmaicić przepis bazowy, dodając do ciasta odrobinę rumu oraz żurawinę.
Musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje s...
Odsłon: 9293
Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. Zawsze ma...
Odsłon: 125
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce,...
Odsłon: 38
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2053
Szybki i prosty przepis na obiad. W roli głównej pierś z kurczaka. Zawsze ma...
Odsłon: 125
Cztery najsmaczniejsze warstwy ciasta. Kruchy spód, brzoskwinie w galaretce,...
Odsłon: 38
Pyszny serniczek w polewie czekoladowej z rodzynkami to idealne ciasto na świ...
Odsłon: 2053
Składniki
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do letniego mleka dodajemy cukier, mieszamy całość, a następnie wsypujemy drożdże. Po zmieszaniu składników mokrych, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
W osobnej misce łączymy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. Do zaczynu drożdżowego dodajemy suche składniki, wbijamy jajko i wlewamy masło oraz rum. Na końcu wsypujemy żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, aby powstało gęste i jednolite ciasto.
Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą chochelki kładziemy ciasto na gorący olej małymi porcjami. Smażymy naleśniczki na złoty. Gdy już są gotowe wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Grzanki z mięsem mielonym
Przekąski
Jajka faszerowane pieczarkami.
Przekąski
Schab po Warszawsku z pastą jajeczno- chrzanową. Idealny na Święta i imprezy.
Przekąski
Panierowany kalafior
Grzanki z mięsem mielonym
Szybkie i sycące. Ponadto łatwy sposób na wykorzystanie resztek chleba, czy w...
Odsłon: 39
Jajka faszerowane pieczarkami.
Jednym z często goszczącym dan na wielkanocnym stole są faszerowane jajka. Dz...
Odsłon: 52