Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Amsterdamie zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Kilkudniowy pobyt w Holandii był niezwykle barwny i inspirujący – także w kwestii kulinarnej. Co prawda tradycyjna kuchnia holenderska nie jest specjalnie wyszukana, jednak znalazłam kilka przepisów, które z pewnością będę stosowała u siebie. Na początek coś łatwego i szybkiego do przygotowania – Poffertjes, czyli malutkie, puszyste i smaczne naleśniczki drożdżowe. W oryginalnym przepisie podaje się je oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem masła. Zdecydowałam się nieco urozmaicić przepis bazowy, dodając do ciasta odrobinę rumu oraz żurawinę.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 219
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 94
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 219
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 166
Składniki
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy: do letniego mleka dodajemy cukier, mieszamy całość, a następnie wsypujemy drożdże. Po zmieszaniu składników mokrych, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut.
W osobnej misce łączymy suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, sól. Do zaczynu drożdżowego dodajemy suche składniki, wbijamy jajko i wlewamy masło oraz rum. Na końcu wsypujemy żurawinę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak, aby powstało gęste i jednolite ciasto.
Rozgrzewamy patelnię. Za pomocą chochelki kładziemy ciasto na gorący olej małymi porcjami. Smażymy naleśniczki na złoty. Gdy już są gotowe wyjmujemy na papier, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego!