Do góry

Przekąski Przepis na:

Hummus paprykowy i pomidorowy

Hummus paprykowy i pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 462

Dodano:

Odsłon: 1710

Aromatyczna pasta z ciecierzycy w dwóch odsłonach.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy (u mnie ugotowana, może być z puszki)
  • 100 g tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry
  • 1 duży, posiekany ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki wody
  • Hummus paprykowy:
  • 0,5 średniej papryki
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • duża szczypta soli (lub więcej do smaku)
  • woda
  • Hummus pomidorowy:
  • 30 g suszonych pomidorów w oleju ze słoika
  • opcjonalnie oliwki i oliwa z oliwek, sól do smaku
  • woda
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zmiksować blenderem, aż znikną większe kawałki ciecierzycy. Podzielić hummus na dwie części (lub zrobić dużą porcję jednego smaku, zwiększając dwukrotnie dodatki smakowe).

    Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po ostygnięciu obrać ją ze skórki dodać do jednej części hummusu. Dodać paprykę w proszku i sól do smaku. Miksować blenderem, dolewając wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miseczki.

    Pomidory posiekać, dodać do drugiej części podstawowego hummusu. Miksować blenderem, dolewając wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miseczki, można ozdobić oliwkami i polać oliwą z oliwek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń