Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe paluchy serowe to połączenie kruchego i chrupiącego ciasta francuskiego, wyrazistego parmezanu i orzeźwiających ziół. By przygotować tę przekąskę wystarczy jedynie 15 minut. Jest więc idealną propozycją przy: niespodziewanych gościach, braku czasu do przygotowań imprezy, nieplanowanych seansach filmowych. Paluchy najlepsze są na ciepło, kiedy są chrupiące. Mogą jednak z powodzeniem stać nawet przez wiele godzin na stole.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93580
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2652
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3495
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2256
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93580
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2652
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3495
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1595
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2256
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i połóż płasko na blacie. W miseczce rozbełtaj jajko z dodatkiem wody i równomiernie posmaruj ciasto połową tej mieszanki.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nim równomiernie ciasto. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Posyp nią i ziołami prowansalskimi płachtę ciasta francuskiego. Za pomocą wałka delikatnie wciśnij składniki w głąb.
Ciasto pokrój na 8-10 pasków o grubości ok. 1-1,5 cm. Trzymając za końce każdego paska, zwiń wszystkie w spirale. Układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj spiralki pozostałym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Imprezowe paluchy serowe piecz przez 12-15 minut, lub do ładnego zezłocenia. Przekąskę podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionych sosów.