Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Imprezowe paluchy serowe to połączenie kruchego i chrupiącego ciasta francuskiego, wyrazistego parmezanu i orzeźwiających ziół. By przygotować tę przekąskę wystarczy jedynie 15 minut. Jest więc idealną propozycją przy: niespodziewanych gościach, braku czasu do przygotowań imprezy, nieplanowanych seansach filmowych. Paluchy najlepsze są na ciepło, kiedy są chrupiące. Mogą jednak z powodzeniem stać nawet przez wiele godzin na stole.
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 88
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 42
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 324
Gęsta zupa z mnóstwem warzyw, pikantna dzięki przyprawie Cajun, a raki stanow...
Odsłon: 88
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 42
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 324
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i połóż płasko na blacie. W miseczce rozbełtaj jajko z dodatkiem wody i równomiernie posmaruj ciasto połową tej mieszanki.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i posyp nim równomiernie ciasto. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Posyp nią i ziołami prowansalskimi płachtę ciasta francuskiego. Za pomocą wałka delikatnie wciśnij składniki w głąb.
Ciasto pokrój na 8-10 pasków o grubości ok. 1-1,5 cm. Trzymając za końce każdego paska, zwiń wszystkie w spirale. Układaj je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj spiralki pozostałym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Imprezowe paluchy serowe piecz przez 12-15 minut, lub do ładnego zezłocenia. Przekąskę podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem ulubionych sosów.