Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady z aromatycznym łososiem i twarożkiem są najczęściej wykonywane w szpinakowej oprawie. Tym razem prezentujemy odmienny przepis, zamieniając szpinak na warstwę cukiniowego biszkopta. Słodycz cukinii idealnie komponuje się z wędzoną rybą, lekkością białego serka doprawionego czosnkiem i ziołami – prawdziwa rozkosz! Roladki możesz podawać jako samodzielną przystawkę lub zjeść z sałatką na kolację.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Umyj cukinię i zetrzyj na tarce, a następnie przełóż na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię, posól i podsmaż, aż nadmiar płynu wyparuje. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstaw. W drugiej misce ubij żółtka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, przełóż usmażoną cukinię i wymieszaj. Następnie bardzo delikatnie dodaj pianę z białek i dokładnie wymieszaj masę.
Na dużą, czarną blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy o podobnych wymiarach wyłóż cukiniowe ciasto i rozprowadź. Piecz przez 10-15 minut w temperaturze 180°C.
W międzyczasie przełóż serek do miski, zmieszaj z jogurtem, drobno posiekanymi ziołami, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po wystudzeniu cukiniowego ciasta przełóż je na wilgotną ściereczkę i równo posmaruj ziołowym serkiem po całej powierzchni, następnie rozłóż plastry wędzonego łososia i zroluj mocno całość. Roladę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawaj roladę na półmisku pociętą na plasterki.