Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane pieczarkami wersja II

Jajka faszerowane pieczarkami wersja II

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49484

Dodano:

Odsłon: 2418

Pyszny farsz pieczarkowy, tym razem z dodatkiem smażonej cebulki i odrobiny majonezu. Jajka wypełnione takim farszem doskonale uzupełnią nasze świąteczne menu.

Składniki

  • jajka 6 sztuk
  • nadzienie:
  • pieczarki 5 sztuk
  • cebula 1/4 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majonez 1 łyżka
  • żółtka z ugotowanych jajek 2- 3 sztuki
  • dodatkowo:
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane pieczarkami wersja II

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
    Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą,
    i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.
    Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa lub trzy możemy wykorzystać do farszu.

  2. Przygotowanie farszu:
    Pieczarki i cebulę myjemy, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Rozdrobnione grzybki i cebulę podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody i przypraw.
    Gdy pieczarki i cebula lekko się zrumienią, odstawiamy farsz do wystudzenia. Zimne grzyby łączymy z majonezem i żółtkami startymi na tarce o drobnych oczkach.
    Całość mieszamy do połączenia składników.

    Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń