Do góry

Przekąski Przepis na:

Jajka faszerowane pieczarkami z parmezanem

Jajka faszerowane pieczarkami z parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 49438

Dodano:

Odsłon: 1451

Świąteczna propozycja podania jajek faszerowanych. Jakby się zastanowić, to najbardziej smakują mi jajka z farszem pieczarkowym i nie wiem czy kiedykolwiek to się zmieni. Nie oznacza to jednak, że tego farszu nie można modyfikować. Fajne jest to, że on za każdym razem może być inny. Dzisiaj proponuję do farszu pieczarkowego dodatek włoski, najprawdziwszy i aromatyczny parmezan.

Składniki

  • jajka 6 sztuk
  • nadzienie:
  • pieczarki 150 g
  • smalec 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • majonez 1 łyżka
  • parmezan starty na tarce 1 łyżka
  • żółtka z ugotowanych jajek 2 sztuki
  • dodatkowo:
  • parmezan starty na tarce 1 łyżka (do dekoracji)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka faszerowane pieczarkami z parmezanem

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka.
    Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka.
    Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa możemy wykorzystać do farszu.

    Przygotowanie farszu:
    Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Utarte pieczarki podsmażamy na patelni z dodatkiem smalcu i przypraw.
    Gdy woda odparuje i pieczarki lekko się zrumienią, odstawiamy je do wystudzenia. Zimne pieczarki łączymy z majonezem, parmezanem i startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami. Całość mieszamy do połączenia składników.

    Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy startym parmezanem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń