Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna propozycja podania jajek faszerowanych. Jakby się zastanowić, to najbardziej smakują mi jajka z farszem pieczarkowym i nie wiem czy kiedykolwiek to się zmieni. Nie oznacza to jednak, że tego farszu nie można modyfikować. Fajne jest to, że on za każdym razem może być inny. Dzisiaj proponuję do farszu pieczarkowego dodatek włoski, najprawdziwszy i aromatyczny parmezan.
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, dodając do wody 1 łyżkę soli. Sól ułatwi nam obieranie jajek, skorupka będzie ładnie odchodzić od białka. Ugotowane jaja zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie zmieniamy wodę i ponownie odstawiamy, najlepiej na 10- 15 minut. Wylewamy wodę i obieramy jajka. Obrane jajka kroimy na połówki. Z jajek wyjmujemy żółtka, z których dwa możemy wykorzystać do farszu. Przygotowanie farszu: Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Utarte pieczarki podsmażamy na patelni z dodatkiem smalcu i przypraw. Gdy woda odparuje i pieczarki lekko się zrumienią, odstawiamy je do wystudzenia. Zimne pieczarki łączymy z majonezem, parmezanem i startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami. Całość mieszamy do połączenia składników. Połówki jajek wypełniamy farszem, układamy na półmisku, dekorujemy startym parmezanem. Smacznego.