Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane to danie wszechstronne. Świetnie będą się prezentowały w ramach codziennego menu, ale też jako wykwintna przystawka na świątecznym stole. W tym przypadku prezentujemy danie lekki, choć sycące. Do jajek faszerowanych suszonymi pomidorami dodaj tuńczyka z puszki oraz pieczarki. Koniecznie posyp świeżą zieleniną, aby dodać im smaku i wiosennego akcentu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1534
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231929
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5040
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1534
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231929
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5040
Składniki
Jajka faszerowane to danie wszechstronne. Świetnie będą się prezentowały w ramach codziennego menu, ale też jako wykwintna przystawka na świątecznym stole. W tym przypadku prezentujemy danie lekki, choć sycące. Do jajek faszerowanych suszonymi pomidorami dodaj tuńczyka z puszki oraz pieczarki. Koniecznie posyp świeżą zieleniną, aby dodać im smaku i wiosennego akcentu.
Jajka ugotuj na twardo (8-10 minut) w osolonej wodzie, następnie przelej zimną wodą i odstaw do ostudzenia. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej, a obraną cebulkę pokrój w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmaż cebulkę z pieczarkami, dodaj sól i czarny pieprz, po czym przesmażaj, aż płyn z pieczarek odparuje. Odstaw do ostygnięcia.
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski. Następnie obierz jajka i przekrój na połowy, żółtka umieść w misce, a białka połóż na półmisku. Rozgnieć widelcem żółtka z tuńczykiem, aby osiągnęły jednolitą konsystencję. Dodaj do miski przesmażone pieczarki, bardzo drobno posiekane suszone pomidory i dołóż łyżkę majonezu. Majonez możesz zastąpić serkiem ricotta lub serkiem topionym. Dokładnie wymieszaj farsz łyżką i w razie potrzeby ponownie dopraw.
Nabieraj łyżką porcję farszu i układaj do połówek ugotowanych białek. Wierzch faszerowanych jajek z suszonymi pomidorami posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. Przystawkę podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce.