Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz połączyć prostotę z efektownym wyglądem? Szukasz idealnej przekąski na Wielkanoc? Przygotuj tradycyjne polskie jajka faszerowane w dość nietypowej odsłonie. Choć składniki są ci dobrze znane, to sposób podania w naturalnej skorupce robi wrażenie. Jajka faszerowane w skorupkach doskonale sprawdzą się na świąteczne danie jako ciepła przystawka, a także podczas innych rodzinnych spotkań czy przyjęć. To również świetny sposób na wykorzystanie jajek po świętach – zamiast tradycyjnych kanapek czy sałatek, zrobisz z nich coś wyjątkowego i nieco bardziej uroczystego.
Wielkanocne jajka faszerowane przygotujesz w bardzo prosty sposób. Przepis opiera się wyłącznie na łatwo dostępnych składnikach. Nie potrzebujesz też żadnego sprzętu oprócz płyty grzewczej. Podstawą są oczywiście jajka ugotowane na twardo, najlepiej dobrej jakości, czyli od kur z wolnego chowu. Dzięki temu ich smak będzie znacznie lepszy. W tradycyjnych jajkach faszerowanych wyrzuca się skorupki, pozostawia białko, a wydrąża żółtka. W tym przepisie jest nieco inaczej. Skorupki są tu elementem charakterystycznym przekąski, a białko wraz z żółtkiem trafia do farszu. Wystarczy, że dodasz do niego posiekaną szynkę, majonez i dobrze przyprawisz. Całość ląduje w skorupkach.
Istotne jest również smażenie faszerowanych jajek. Dzięki temu przystawka lepiej się prezentuje na świątecznym stole, a także możesz ją podawać na ciepło. Nie jest to jednak skomplikowane. Wystarczy obtoczyć przygotowane wielkanocne jajka faszerowane w bułce tartej, a następnie podsmażyć na złoty kolor. Zapisz je w zeszycie z tradycyjnymi przepisami na Wielkanoc, aby powracać do tego smaku przy organizacji świąt czy uroczystości.
W naszym przepisie na najprostsze jajka faszerowane użyto podstawowych składników, czyli szynki, majonezu, natki pietruszki oraz soli i pieprzu. Możesz jednak poeksperymentować i zmienić smak farszu. Przygotowując jajka faszerowane, możesz dodać posiekany albo starty na tarce ser żółty. Doskonale pasuje on do smaku szynki i jajek, a pod wpływem ciepła - rozpuści się. Dzięki temu farsz zmieni swoją konsystencję. Dla uzyskania odrobiny ostrości dodaj pokrojoną papryczkę chili.
A to jeszcze nie wszystko. Możesz urozmaicić jajka faszerowane różnymi składnikami:
Możesz udekorować polskie jajka faszerowane na Wielkanoc różnymi składnikami. Polecamy wybrać naturalne zioła, które dodadzą pięknego zielonego akcentu na świątecznym stole. Wybierz posiekany koperek, rzeżuchę, natkę pietruszki, szczypiorek albo kiełki rzodkiewki. Możesz także ułożyć połówki jajek faszerowanych na liściach sałaty lub rukoli. Najlepiej wyglądają na dekoracyjnym półmisku.
Nawet najprostsze jajka faszerowane powinny być wykonane z dobrej jakości produktów. Szukaj ich w lokalnych sklepach lub na targach. Wybierz jajka o dobrej jakości, najlepiej takie, które pochodzą od kur karmionych zbożami i z dostępem do wolnego wybiegu. Nie tylko są one lepsze w smaku, ale charakteryzują się znacznie twardszą skorupką. Do przekrojenia ugotowanych i ostudzonych jajek musisz użyć bardzo ostrego noża lub noża z piłką. Do wyciągnięcia białka i żółtka ze skorupki użyj małej łyżeczki. Pamiętaj, aby te czynności wykonywać bardzo ostrożnie, tak, aby żadna skorupka nie pękła.
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 142
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 69
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 195
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 142
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 69
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 195
Składniki
Szynkę pokrój w kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie przepłucz pod zimną wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ugotowane jajka w skorupkach przekrój bardzo ostrym nożem na pół.
Wydrąż z nich białka oraz żółtka, następnie drobno posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szynkę, pietruszkę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do wydrążonych skorupek i lekko dociśnij. Napełnioną stronę jajka dokładnie obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Każdą z napełnionych połówek jajka podsmaż na złoty kolor.