Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane w skorupkach to znakomita przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas świąt wielkanocnych, jak i na rodzinnym przyjęciu. Samo ich przygotowanie nie jest trudne, ale jeśli chcesz, aby faszerowane jajka wyglądały estetycznie, musisz wiedzieć, jak prawidłowo je ugotować. Jak gotować jajka? Wybierz jajka o dobrej jakości, najlepiej takie, które pochodzą od kur karmionych zbożami i z dostępem do wolnego wybiegu. Takie jajka charakteryzują się znacznie twardszą skorupką. Przed gotowaniem, jajka wyciągnij z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, gdy zacznie wrzeć, odrobinę zmniejsz moc palnika. Najlepiej, jeśli woda podczas gotowania jajek będzie utrzymywać stałą temperaturę 95 stopni Celsjusza. Do lekko bulgoczącej wody włóż delikatnie jajka. Gotuj je przez 10 minut. Następnie odcedź i przelej kilka razy zimną wodą. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Czym faszerować jajka? Podstawą farszu jest oczywiście białko i żółtko wymieszane z przyprawami oraz majonezem. Dodatkowe składniki możesz jednak dowolnie modyfikować. W naszym przepisie zaproponowaliśmy szynkę, jeśli jednak nie jesz mięsa, sięgnij np. po pieczarki. O czym trzeba pamiętać, przygotowując jajka faszerowane? Do przekrojenia ugotowanych i ostudzonych jajek musisz użyć bardzo ostrego noża lub noża z piłką. Do wyciągnięcia białka i żółtka ze skorupki użyj małej łyżeczki. Pamiętaj, aby te czynności wykonywać bardzo ostrożnie, tak, aby żadna skorupka nie pękła.
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 658
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 249
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 682
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 658
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 249
Składniki
Szynkę pokrój w kostkę, pietruszkę drobno posiekaj.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie przepłucz pod zimną wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ugotowane jajka w skorupkach przekrój bardzo ostrym nożem na pół.
Wydrąż z nich białka oraz żółtka, następnie drobno posiekaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szynkę, pietruszkę i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przełóż do wydrążonych skorupek i lekko dociśnij. Napełnioną stronę jajka dokładnie obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Każdą z napełnionych połówek jajka podsmaż na złoty kolor.