Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka faszerowane z oliwkami prezentują się bardzo atrakcyjnie. To dlatego, że przypominają swoim wyglądem wesołą pszczołę. Wystarczy, że przygotujesz pyszny farsz na bazie żółtek, ogórka zielonego i cebuli, a potem udekorujesz całość oliwkami. Jak to zrobić? Zobacz nasz przepis.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 7
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je dokładnie. Przetnij na pół i wydrąż ugotowane żółtka. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na miazgę. Pozostałe białka ułóż na talerzu, aby było wygodnie je faszerować.
Cebulę czerwoną posiekaj drobno. Z całego ogórka zielonego odkrój kawałek, który będzie służyć do dekoracji. Resztę zetrzyj na tarce albo posiekaj drobno. Przełóż wraz z cebulą do żółtek.
Posiekaj świeży pęczek szczypiorku, dodaj do żółtek, cebuli i ogórka. Całość posól i popieprz, dodaj majonez, dokładnie zamieszaj.
Teraz faszeruj białka przygotowaną masą. Wypełnij tylko pusty otwór.
Przyszedł czas na dekorację. Każdą oliwkę przetnij na trzy części, aby uzyskać niewielkie plasterki. Układaj na farszu na przemian oliwkę ciemną i jasną, po trzy plasterki. Pozostałą część ogórka zielonego przetnij na półplasterki i ułóż je obok oliwek.
Tak przygotowane jajka możesz od razu podawać na stół albo schować do lodówki.