Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne świąteczne jajka z wiosenną zieloną szpinakową nutką. Pyszne i zdrowe.
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 466
Polecam.
Odsłon: 93
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 99
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 466
Polecam.
Odsłon: 93
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 99
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przebrany opłukany szpinak włożyć do posolonego wrzątku, parzyć 1-2 minuty. Odcedzić, przelać bardzo zimną wodą (dzięki temu liście pozostaną intensywnie zielone), dobrze osączyć na sicie. Małe kokilki żaroodporne obficie wysmarować masłem. Spód i brzegi wyłożyć szpinakiem lekko dociskając.Przygotować sos: w rondelku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Stale mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dokładać po porcji śmietany, a następnie cienkim strumieniem dolewać bulion. Dodać rozdrobniony serek topiony. Całość podgrzewać mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie kilkoma kropelkami soku z cytryny.
Do kokilek nalać po porcji gorącego sosu. Do każdej, ostrożnie aby nie uszkodzić żółtka, wbić po 2 jajka. Białka jaj posypać startym serem. Kokilki wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut. Gotową przystawkę wyjąć, oprószyć czerwonym pieprzem. Zapieczone jajka podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Dobrym dodatkiem jest pieczywo.