Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. W święta to właśnie jajka galaretki z kurczakiem robią prawdziwą furorę. Nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale również doskonale smakują. Pamiętaj, że dodatki do galaretek i ich proporcje możesz wybierać zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8670
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7265
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4970
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327938
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8670
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7265
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4970
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327938
Składniki
Mięso umyj i włóż je do garnka z zimną wodą. Dodaj obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika, a gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez około godzinę.
Pod koniec gotowania dopraw wywar do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia (nie wyciągaj mięsa i warzyw). Gdy rosół będzie już letni, wyciągnij z niego filet z piersi kurczaka oraz marchewkę i pokrój je w kostkę. Przełóż do miski, dodaj groszek i wymieszaj.
Przecedź rosół przez gęste sitko lub gazę, by zyskać jak największą klarowność płynu. Rosół podgrzej, nie doprowadzaj go do wrzenia, ma być gorący, ale nie może się gotować. Wyłącz palnik i dodaj żelatynę – rozmieszaj ją dokładnie (nie mogą pozostać grudki) i odstaw całość do przestudzenia.
W tym czasie przygotuj foremki w kształcie jajek. Najlepiej jest użyć silikonowych, zamykanych i z dodatkowym otworem na wlanie płynu. Do każdego jajka dodaj mieszankę mięsa, marchewki i groszku. Wypełnij szczelnie połówkę jajka, zamknij drugą połówką i potrząśnij, by składniki nie były zbite.
Gdy rosół z żelatyną będzie chłodny, dodaj go przez otwór w foremkach. Wygodnie jest to zrobić szprycą lub strzykawką. Na końcu przysłoń palcem otwór i lekko wstrząśnij formą, by mięso z dodatkiem warzyw i żelatyna się wymieszały. Powtórz tę czynność jeszcze 2 razy – ostatni raz, gdy galaretka zacznie już tężeć.