Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka herbaciane to znany chiński przepis na przygotowanie idealnie pięknych i naturalnych jajek wielkanocnych. Są nie tylko piękne – zdobione w marmurkowe wzory, ale także niezwykle pyszne i aromatyczne. Tę przekąskę można jeść niemal bez ograniczeń, w końcu jajka to duża ilość biała i samo zdrowie! A wszystko to bez użycia sztucznych barwników i czasochłonnego dekorowania skorupek pędzelkiem.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Do garnka włóż delikatnie wszystkie jajka. Zalej je wodą, by płyn przykrywał je dokładnie. Gotuj je pod przykryciem przez 8 minut lub jeśli lubisz jajka z płynnym żółtkiem – 7 minut.
Do drugiego dużego garnka włóż torebki herbaty oraz wszystkie pozostałe przyprawy i sosy. Dodaj 500 ml wody i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj mieszaninę na wolnym ogniu przez 3 minuty.
Po ugotowaniu jajek, ostudź je pod zimną wodą i osusz. Delikatnie rozbij skorupkę z każdej strony, upewniając się, że jajka są rozbite dookoła. Nie obieraj.
Umieść jajka w zamykanym pojemniku, który pomieści je wszystkie. Zalej je przygotowaną wcześniej marynatą z herbaty. Pojemnik zamknij i pozostaw na 12-24 godziny – najpierw na blacie, a następnie w lodówce.
Po tym czasie jajka herbaciane wyjmij i osusz. Obierz je ze skorupek i podawaj. Możesz je także przechowywać w lodówce do 4 dni.
Płyn herbaciany możesz zamrozić do późniejszego wykorzystania. Pamiętaj, by każdorazowo przed ponownym użyciem zagotować mieszaninę.