Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka na pieczarkach to idealna propozycja na śniadanie czy kolację. Stanowi idealne połączenie smaków: grzybów, aksamitnie upieczonych jajek oraz mocnego i aromatycznego sera. Śmietanka przyjemnie gęstnieje i zyskuje odrobinę maślanego aromatu. Całość przyrządzisz niezwykle szybko i prosto, bo w ciągu nieco ponad 15 minut, dzięki czemu potrawa będzie świetną propozycją dla osób zabieganych i zapracowanych.
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 156
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 947
Prosty , szybki i smaczny deserek , który przygotujecie w kilka minut. Polecam
Odsłon: 156
Prościej już się nie da, wyśmienity domowy chlebek.
Odsłon: 947
Składniki
Pieczarki oczyść i pokrój je w dość grube plastry.
Na patelni rozpuść masło na wysokim ogniu. Dodaj grzyby i posyp je solą oraz pieprzem.
Smaż do miękkości przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek i smaż przez kolejne 2 minuty razem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Przenieś pieczarki do formy i wyrównaj.
Na pieczarki wbij delikatnie jajka, by żółtko pozostało całe. Posyp je dodatkowymi solą i pieprzem, a także serem. Na koniec polej je delikatnie śmietanką.
Wstaw danie do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza. Piecz je przez 10-12 minut do całkowitego ścięcia białek. Żółtka powinny pozostać w środku lekko płynne.
Jajka na pieczarkach podawaj od razu po wyjęciu z pieca, na ciepło. Jeśli chcesz przyrządzić danie wcześniej, możesz przygotować same pieczarki, a potem jedynie zapiec je z jajkami i serem.