Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na przepis na jajka po szkocku, zwane też jaskółczymi jajami. Jajka po szkocku mają ze Szkocją niewiele więcej wspólnego niż ryba po grecku z Grecją, ale nie zmienia to faktu, że są pyszną przekąską zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są też na tyle pożywne, że mogą stworzyć bazę obiadu – to poniekąd jednoporcjowa pieczeń rzymska! Najlepsze domowe jajka kuszą półpłynnego żółtkiem, a do wszystkiego dochodzi też pyszna, chrupiąca skórka.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231657
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4911
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36126
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1350
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231657
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4911
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36126
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1350
        
        
                Składniki
Ugotuj jajka na półmiękko. Jajka w temperaturze pokojowej włóż do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je przez 6 ½ minuty, po czym przełóż je do wody z lodem. Jajka wystudź kompletnie i obierz ze skorupek. Jeśli używasz mniejszych jajek gotuj je przez 5 ½ minuty (rozmiar M) lub 4 ½ minuty (rozmiar S).
Przygotuj masę mięsną. Do mielonego mięsa wieprzowego dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek i musztardę. Wyrób wszystko na gładką masę i podziel na 5 równych części.
Każdą część mięsa rozpłaszcz na dłoni. Na środku mięsa połóż jajko i dokładnie owiń je mięsem w taki sposób, żeby cała jego powierzchnia była pokryta mięsem.
Tak przygotowane jajka panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Opanierowane jajka włóż do lodówki na 30 minut, do zestalenia.
Olej rozgrzej do temperatury około 170 oC. Jajka smaż pojedynczo, przez 8 minut każde, do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Po wyciągnięciu jajek z oleju układaj je na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!