Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w cieście to doskonały pomysł na podanie tradycyjnych składników w nowoczesnej formie. Najlepiej podawać je przekrojone na pół, aby świetnie się prezentowały.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19915
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6957
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243723
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19915
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 498
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 540
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6957
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243723
Składniki
Przygotuj ciasto. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca (nie może parzyć w dłonie). Mąkę przesyp do dużej miski, posól i dodaj cukier. Wsyp też drożdże z otrębami pszennymi i wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę i zacznij mieszać. Po chwili wlej tłuszcz i dalej wyrabiaj ciasto. Powinno wchłonąć tłuszcz. Uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
W tym czasie możesz ugotować jajka na twardo, obrać je i pozostawić w całości.
Ciasto ponownie wyrób rękoma i podziel na tyle części, ile masz jajek. Rozwałkuj każdy placek, a następnie owiń nim ugotowane jajko. Zlep brzegi. Wykładaj każdą kulkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10-15 minut do drugiego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz jajka w cieście przez około 25 minut. Zostaw do przestygnięcia. Tak przygotowane ciasto chlebowe z jajkiem dobrze smakuje z sosem tatarskim, czosnkowym albo ketchupem.