Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć jajka z sałatką jarzynową brzmią jak tradycyjny polski przepis, który sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych – tym razem cię zaskoczymy. W tej wersji połączysz klasykę z nutą nowoczesnego włoskiego akcentu.
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 110
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 110
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 95
Składniki
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odstaw do wystudzenia, obierz ze skórki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż do dużej miski.
Jajka do faszerowania i na sałatkę ugotuj na twardo (ok. 9–10 minut od momentu zagotowania wody). Obierz i odstaw do wystudzenia.
Dwa jajka posiekaj w drobną kostkę. Jabłko obierz i również pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Przełóż do miski. Odsącz groszek konserwowy i wsyp do pozostałych składników.
Pozostałe 6 jajek przekrój wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjmij żółtka i dodaj je do sałatki jarzynowej. Dodaj też majonez, musztardę. Dopraw solidnie solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj i włóż jeszcze na chwilę do lodówki pod przykryciem.
Kiedy sałatka się trochę schłodzi, połówki ugotowanych białek napełnij porcją farszu.
Na dużym półmisku ułóż rukolę. Wyłóż jajka z sałatką jarzynową. Każde z nich udekoruj majonezem. Szynkę prosciutto podziel na mniejsze kawałki i wyłóż na wierzch. Podawaj od razu.