Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno w Tajlandii przyszłe teściowe podają jajka zięcia kandydatom na mężów swoich córek w formie przestrogi. Ostrzegają w ten sposób, że ich prywatna część ciała zostanie potraktowana tak samo, jeśli skrzywdzą ich pociechy. Choć w Polsce zwyczaj ten nie jest przestrzegany, to same jajka zięcia jak najbardziej można włączyć do menu. Są naprawdę pyszne!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1021
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 107
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 201
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1021
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 107
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1147
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 201
Składniki
Jajka włóż do letniej wody, podgrzej na palniku i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty od momentu zagotowania (aby jajka nie były na miękko, ale też nie na twardo). Po tym czasie wyjmij je, wystudź i obierz.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej i podsmaż jajka. Odwracaj je, żeby równo się zarumieniły. Jajka przekrój następnie na połówki i połóż na ręczniku papierowym (żeby wchłonął nadmiar tłuszczu). Nie wylewaj oleju spod jajek.
Na tym samym oleju podsmaż szalotkę pokrojoną w pióra. Powinna mieć złoty kolor. Po podsmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.
Chilli pokrój w cienkie paski i wrzuć na olej spod jajek i szalotki. Smaż tylko chwilkę, dosłownie kilka sekund. Wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym.
Wyjmij mały garnek. Wlej do niego wodę, sos rybny, pastę tamaryndową i wsyp cukier. Przemieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
Kolendrę drobno posiekaj. Jajka przełóż na talerz, następnie posyp szalotką i chilli. Całość polej sosem i posyp kolendrą. Jajka zięcia gotowe!