Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić chipsy z ziemniaków? Okazuje się, że jest to bardzo proste. Wystarczy bardzo cienko pokroić warzywa i moczyć je przez godzinę w… occie! Dzięki temu smakują prawie tak samo jak sklepowe i charakteryzują się niezwykle subtelną nutką kwaskowatości. Ten przepis jest także idealny do przygotowywania chipsów z niemal dowolnych warzyw i owoców. Możesz także użyć innych, ulubionych przypraw – słodkiej lub ostrej papryki, czosnku, pieprzu.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 934
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23018
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 934
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104820
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 401
Składniki
Ziemniaki obierz lub pozostaw w skórce, po ich dokładnym umyciu i osuszeniu. Zależy to od twoich preferencji. Za pomocą mandoliny lub robota kuchennego pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 2,5 mm. Przenieś plasterki do miski i zalej octem. Ziemniaki powinny być całkowicie zanurzone. Jeśli tak nie jest, dolej więcej octu. Mocz plasterki w occie przez 30 minut.
Ziemniaki odsącz i całkowicie osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż niewielkimi partiami całkowicie suche już plasterki, przez ok. 3-5 minut. Gotowe i zrobione chipsy z ziemniaków odkładaj na papierowy ręcznik i natychmiast posyp niewielką ilością soli. Gotowe chipy solone podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.