Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić chipsy z ziemniaków? Okazuje się, że jest to bardzo proste. Wystarczy bardzo cienko pokroić warzywa i moczyć je przez godzinę w… occie! Dzięki temu smakują prawie tak samo jak sklepowe i charakteryzują się niezwykle subtelną nutką kwaskowatości. Ten przepis jest także idealny do przygotowywania chipsów z niemal dowolnych warzyw i owoców. Możesz także użyć innych, ulubionych przypraw – słodkiej lub ostrej papryki, czosnku, pieprzu.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2577
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7552
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2577
Składniki
Ziemniaki obierz lub pozostaw w skórce, po ich dokładnym umyciu i osuszeniu. Zależy to od twoich preferencji. Za pomocą mandoliny lub robota kuchennego pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki o grubości ok. 2,5 mm. Przenieś plasterki do miski i zalej octem. Ziemniaki powinny być całkowicie zanurzone. Jeśli tak nie jest, dolej więcej octu. Mocz plasterki w occie przez 30 minut.
Ziemniaki odsącz i całkowicie osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż niewielkimi partiami całkowicie suche już plasterki, przez ok. 3-5 minut. Gotowe i zrobione chipsy z ziemniaków odkładaj na papierowy ręcznik i natychmiast posyp niewielką ilością soli. Gotowe chipy solone podawaj z dodatkiem ulubionego sosu.