Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 4684
Dodano: 08.02.2008
Odsłon: 16824
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Z ryżu uformować kulkę, w środku zrobić otwór i włożyć kawałek wędzonego łososia. Kulkę owinąć wodorostem i posypać ziarnami sezamu. W ten sam sposób uformować resztę kulek.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

fooksik 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Cytuje Gościu : Ryżu się nie soli!!! Przepis na ryż, który wykorzystuje się do zimnych przystawek w kuchni japońskiej tego typu: ryż do sushi zalewamy zimną (!) wodą lepiej mineralną tak żeby woda przykrywała ryż na (dosłownie) dwa palce, zagotowujemy na dużym ogniu, odrazu po zagotowaniu, zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy pod przykryciem ok. 10 -15 min. po wchłonięciu wody przez ryż, zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem ok. 15 min.marynata do ryżu, którą dodajemy po ugotowaniu do gorącego (!) ryzu: szklanka wody; 1/2 lyżeczki soli; 1 łyżka cukru; 3-4 łyżki stołowe octu ryżowego. Dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu ostrożnie mieszjąc łyżką drewnianą (bardzo ważne - nie używać metalu - zupełnie zmienia smak),
5 Kto głosował? | Odpowiedz