Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z książki "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1200
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2842
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78140
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 349
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1200
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2842
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 78140
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 349
Składniki
Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz. Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę. Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowy kabaczek pokroiłe na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.