Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z książki "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94245
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3598
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1674
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2378
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94245
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2838
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3598
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1674
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2378
Składniki
Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz. Obrałem pieczarki, opłukałem, pokroiłem w dość drobna kostkę. Cebulę obrałem, posiekałem. Na patelni rozpuściłem łyżkę masła, udusiłem pieczarki i cebulę. Ugotowałem ryż, połączyłem z pieczarkami i cebula, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowanym farszem nadziałem kabaczek. Wycięty otwór przykryłem usuniętą wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowy kabaczek pokroiłe na grube plastry, polałem sosem pomidorowym.