Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przystawka dla smakoszy:)
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 545
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 1555
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 748
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1502
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 545
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 1555
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 748
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 1502
Składniki
Piersi kaczki nacinamy bardzo płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, wkładamy do marynaty z soku wyciśniętego z dwóch pomarańczy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyciągnięciu z marynaty, osuszeniu papierowym ręcznikiem kawałków mięsa, obsmażamy pierś na oleju i podlewamy od czasu do czasu sokiem z marynaty. Tak dusimy przez ok.30-40 minut. Jeżeli sosik będzie szybko wyparowywał, to można uzupełniać go wodą lub sokiem z dodatkowych pomarańczy. Ja osobiście wolę pierś pieczoną w rękawie. Wtedy marynatę wlewam do rękawa, wkładam tam piersi, zawiązuję i tak piekę. Efekt moim zdaniem lepszy, bo mięsko jest bardziej kruche i mokre.
Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na półmisku polaną sosem z pieczenia i ozdabiamy plastrami pomarańczy. Sos ma posmak pomarańczy i ja odlewam też troszkę w malutką miseczkę, aby jeszcze można moczyć kawałki mięsa w tym sosie:) Pycha!