Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przystawka dla smakoszy:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14123
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1634
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16097
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6476
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14123
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1634
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16097
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6476
Składniki
Piersi kaczki nacinamy bardzo płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, wkładamy do marynaty z soku wyciśniętego z dwóch pomarańczy. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyciągnięciu z marynaty, osuszeniu papierowym ręcznikiem kawałków mięsa, obsmażamy pierś na oleju i podlewamy od czasu do czasu sokiem z marynaty. Tak dusimy przez ok.30-40 minut. Jeżeli sosik będzie szybko wyparowywał, to można uzupełniać go wodą lub sokiem z dodatkowych pomarańczy. Ja osobiście wolę pierś pieczoną w rękawie. Wtedy marynatę wlewam do rękawa, wkładam tam piersi, zawiązuję i tak piekę. Efekt moim zdaniem lepszy, bo mięsko jest bardziej kruche i mokre.
Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na półmisku polaną sosem z pieczenia i ozdabiamy plastrami pomarańczy. Sos ma posmak pomarańczy i ja odlewam też troszkę w malutką miseczkę, aby jeszcze można moczyć kawałki mięsa w tym sosie:) Pycha!