Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pożywnej przekąski do filmu lub lekkiego dania na kolację? Poznaj nasz przepis na kalafiora po włosku. Smak tego białego warzywa wzbogaca specjalna mieszanka przypraw, a słodyczy dodają pestki granatu.
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 100
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 674
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 69
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 809
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 351
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 100
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 674
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 69
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 809
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 351
Składniki
Odetnij wszystkie liście i wystający głąb kalafiora. Umyj go i odetnij wszystkie różyczki. W małej miseczce umieść wszystkie przyprawy. Wlej cztery łyżki oliwy i wymieszaj wszystko. Kalafiora umieść w większej misce i polej go przygotowaną mieszanką. Warzywa mieszaj kilka minut, by rozprowadzić po nich przyprawy z oliwą, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku, ale nie są one konieczne.
Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz kalafiora do 35 minut z opcją pieczenia góra/dół.
W międzyczasie przygotuj sos. W blenderze umieść listki bazylii, czosnek, oliwę, sól, pieprz i orzeszki pinii. Miksuj wszystko na gładki sos. Następnie obierz granat i wydłub z niego pestki.
Gorące różyczki kalafiora wyłóż na talerz, oprósz go posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu. Podawaj z sosem.