Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pożywnej przekąski do filmu lub lekkiego dania na kolację? Poznaj nasz przepis na kalafiora po włosku. Smak tego białego warzywa wzbogaca specjalna mieszanka przypraw, a słodyczy dodają pestki granatu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3188
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 588
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3693
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 265
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 430
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3188
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 588
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3693
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 265
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 430
Składniki
Odetnij wszystkie liście i wystający głąb kalafiora. Umyj go i odetnij wszystkie różyczki. W małej miseczce umieść wszystkie przyprawy. Wlej cztery łyżki oliwy i wymieszaj wszystko. Kalafiora umieść w większej misce i polej go przygotowaną mieszanką. Warzywa mieszaj kilka minut, by rozprowadzić po nich przyprawy z oliwą, a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku, ale nie są one konieczne.
Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz kalafiora do 35 minut z opcją pieczenia góra/dół.
W międzyczasie przygotuj sos. W blenderze umieść listki bazylii, czosnek, oliwę, sól, pieprz i orzeszki pinii. Miksuj wszystko na gładki sos. Następnie obierz granat i wydłub z niego pestki.
Gorące różyczki kalafiora wyłóż na talerz, oprósz go posiekaną natką pietruszki i pestkami granatu. Podawaj z sosem.