Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w cieście czosnkowym to z pewnością nietypowy pomysł na przekąskę imprezową lub do grilla. Delikatne warzywo w chrupiącej i mocno czosnkowej panierce z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ale także zwolennikom mięsa. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Na pewno jako pierwsze zniknie też z talerzy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 125
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 125
Składniki
Kalafiory umyj i podziel na małe różyczki. Osusz je dobrze papierowym ręcznikiem i oprósz czosnkiem granulowanym. Odstaw na ok. godzinę.
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta, dodając tylko połowę wody uwzględnionej w przepisie. Dodawaj partiami niewielką ilość wody, kontrolując cały czas gęstość ciasta. Powinno być mocno kleiste i jednorodne. Można wykonać test na łyżeczce – masa powinna ją oblepić, a nie całkowicie spłynąć.
Do masy włóż różyczki kalafiora i dobrze wszystko wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do dużego garnka lub na patelnię wlej olej do połowy wysokości naczynia. Podgrzej go do temperatury 150 st. Celsjusza.
Smaż kalafior w cieśnie czosnkowym partiami, po kilka sztuk przez 2-3 minuty do zezłocenia ciasta. Wyciągaj i odkładaj na papierowy ręcznik na kilka minut, by odsączyć kalafiora z nadmiaru tłuszczu. Podawaj jako przekąskę z dodatkiem ulubionego sosu lub z dipem.