Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zakąska, dodatek do obiadu albo lekki obiad... :)
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3122
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 419
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 112
Kofty do bliskowschodnia odmiana szaszłyków. Mnogość występujących w nich prz...
Odsłon: 3122
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 419
W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na aromatyc...
Odsłon: 112
Składniki
Kalafior oczyścić, podzielić na większe różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
W garnuszku roztopić masło, dodać przesianą mąkę, chwilę podsmażyć, aby straciła smak surowizny, ale nie rumienić! Dolewać stopniowo mleko po trochu (być może będzie potrzeba mniej lub więcej, niż podałam, trzeba brać "na oko") aż nabierze konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać pieprz, troszkę soli i zetrzeć nieco gałki muszkatołowej (uwaga, bo łatwo przedobrzyć!). Posmakować. W razie czego, jeśli będzie zbyt mdłe, mozna dodać kapke soku z cytryny.
Różyczki kalafiora przełożyć do naczynia do zapiekania, polać sosem, posypać serem. Krótko zapiekać, tylko tak, aby ser się rozpuścił. Smacznego!