Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krążki kalmarów w chrupiącej panierce, ale bez nadmiaru tłuszczu. Taką pyszną przekąskę zrobicie w pół godziny!
Air fryer
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8670
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4672
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 748
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8670
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1274
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4672
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 748
Składniki
Kalmary oczyszczamy, pozbywamy się ewentualnych błon. Myjemy i dokładnie osuszamy. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Teraz kalmary obtaczamy w mące, po czym strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Koszyk air fryera spryskujemy delikatnie olejem. Kładziemy kalmary tak, aby się nie stykały i je również spryskujemy olejem. Smażymy w 180 stopniach przez 8-10 minut (ja miałam bardzo grube krążki i smażyłam 10). W połowie czasu wstrząsamy koszykiem lub obracamy kalmary. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki sosu - majonez, jogurt, ostry sos, syrop klonowy i sok z limonki. Posypujemy bazylią. Kalmary podajemy od razu po usmażeniu. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.