Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapka Monte Christo to smażony w jajku chleb z szynką, indykiem i serem. Musztarda i majonez dodają jej wyrazistości smaku. Całość jest przyjemnie chrupiąca z zewnątrz i rozpływająca się w ustach wewnątrz. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych tostów i urozmaici twoje śniadanie. Z pewnością cała rodzina będzie zajadała się nowymi kanapkami.
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2381
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10518
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5979
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1068
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2381
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10518
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5979
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1068
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 8005
Składniki
Na jednej kromce rozłóż naprzemiennie plasterek sera i oba rodzaje szynki. Przykryj całość drugą kromką chleba.
W misce ubij jajko z mlekiem, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Kanapkę włóż do miski i namocz ją z obu stron w mieszance.
Na patelni rozgrzej i rozprowadź cienką warstwę oleju. Przenieś kanapkę na gorącą patelnię i smaż do ładnego zezłocenia po obu stronach. Ser powinien się rozpuścić i scalić kanapkę ze sobą.
Kanapkę Monte Christo podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Francuzi serwują ją z dodatkiem dżemu malinowego lub truskawkowego, posypaną cukrem pudrem. To połączenie smakowe jest dla nas nietypowe, ale warto je wypróbować, bo dzięki temu kanapka jest całością.
Jeśli chcesz przygotować kanapkę z wyprzedzeniem, możesz ją wcześniej złożyć, ale namaczaj i smaż ją bezpośrednio przed podaniem.
Chleb rozłóż na blacie. Jedną kromkę posmaruj musztardą, a drugą majonezem.