Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapka Monte Christo to smażony w jajku chleb z szynką, indykiem i serem. Musztarda i majonez dodają jej wyrazistości smaku. Całość jest przyjemnie chrupiąca z zewnątrz i rozpływająca się w ustach wewnątrz. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych tostów i urozmaici twoje śniadanie. Z pewnością cała rodzina będzie zajadała się nowymi kanapkami.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13139
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Na jednej kromce rozłóż naprzemiennie plasterek sera i oba rodzaje szynki. Przykryj całość drugą kromką chleba.
W misce ubij jajko z mlekiem, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Kanapkę włóż do miski i namocz ją z obu stron w mieszance.
Na patelni rozgrzej i rozprowadź cienką warstwę oleju. Przenieś kanapkę na gorącą patelnię i smaż do ładnego zezłocenia po obu stronach. Ser powinien się rozpuścić i scalić kanapkę ze sobą.
Kanapkę Monte Christo podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Francuzi serwują ją z dodatkiem dżemu malinowego lub truskawkowego, posypaną cukrem pudrem. To połączenie smakowe jest dla nas nietypowe, ale warto je wypróbować, bo dzięki temu kanapka jest całością.
Jeśli chcesz przygotować kanapkę z wyprzedzeniem, możesz ją wcześniej złożyć, ale namaczaj i smaż ją bezpośrednio przed podaniem.
Chleb rozłóż na blacie. Jedną kromkę posmaruj musztardą, a drugą majonezem.