Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do wigilijnego barszczu, smakowite na sylwestrowa noc. Polecam! Nawet na zimno smakują.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 43
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 56
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 287
Składniki
Mleko oraz masło podgrzewamy do temperatury pokojowej, dodajemy łyżkę cukru. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, drożdże oraz ciepłe mleko z masłem. Ugniatamy , gdy by ciasto się nie kleiło podlewamy ciepłą przegotowaną wodą, zagniatamy kulę i chowamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Suszone grzyby dzień wcześniej moczymy. Do średniego garnka wrzucamy przepłukaną kapustę oraz zmielone lub posiekane grzyby. Gotujemy chwilę, następnie dajemy cebulę, gotujemy do miękkości. Czekamy aż woda odparuję i dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Po ok godzinie możemy wyjąć ciasto, które rozwałkujemy i dzielimy na prostokąty, na środek wkładamy farsz, zamykamy jak książkę. Smarujemy rozbełtanym jajem, posypujemy sezamem , makiem lub tym na co kto ma ochotę ;-). Pieczemy w temp. 200stopni góra dół ok 15 min Pychotka. Ja swoje robiłam pierwszy raz w tym roku, bo nie miałam ochoty robić pierogów i myślę że będą bywały często na moim wigilijnym stole. Wyszło trochę sporo więc je zamroziłam. Po wyjęciu smakowały tak samo a nawet i lepiej ;-) Zbliża się sylwestrowa noc więc jedno danie mam już gotowe.