Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapuśniaczki z kiszonej kapusty.

Przepis dnia 2013-12-03
Kapuśniaczki z kiszonej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8587

Dodano:

Odsłon: 87411

Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole :) Ale nie musimy czekać aż do wigilii, na imprezki rodzinne w sam raz :))) Zainspirowane przepisem na kapuśniaczki, siostry Anastazji.

Składniki

  • ciasto drożdżowe: 100 ml mleka ciepłego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka, 1 jajko
  • 50 g margaryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka cukru, szczypta soli
  • farsz: 30-40 dag kapusty kiszonej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 grzybek suszony
  • sól, pieprz, kucharek, czosnek granulowany, majeranek
  • dodatkowo: 1 łyżka smalcu, 1 jajo do smarowania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy. Czekamy chwilę by ruszyły.
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do drożdży razem z żółtkami, jajkiem, solą i mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy by podwoiło swoją objętość.
    Gdy ciasto rośnie robimy farsz.
    Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście) gdy za kwaśna możemy przepłukać wodą. Gotujemy by trochę zmiękła z suszonym grzybkiem około 15 minut.
    Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu dodajemy posiekane pieczarki i dusimy aż będą miękkie pieczarki.
    Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej kapusty dodajemy cebulę z pieczarkami (grzybka z kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku.

  2. Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3),zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski).
    Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki.

  3. Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec około 20 minut w 180*C.

  4. Upieczone i pachnące kapuśniaczki podajemy z czerwonym barszczykiem.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (35)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 13 grudnia 2013 Również upieczone,trochę zaskoczyła mnie konsystencja ciasta przy wyrabianiu(dość rzadka,lepiąca)ale efekt końcowy ZNAKOMITY.Mam ich całą masę (6 szklanek mąki) i zamroziłam.Wiem,że będą dobre,bo nie raz zamrażałam ciasto drożdżowe. -) Odpowiedzi: 3 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krokiecik 06 grudnia 2013 upieczone ! są przepyszne! mniamm WESOŁYCH ŚWIĄT ! Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JUSTYSIA24 04 grudnia 2013 Smakowicie wygladaja. Napisz mi prosze czy mozna je zamrazac , i jezeli tak to jak je pozniej odmrozic? Mam wolna sobote, moglabym juz kapusniaczki, pierozki i uszka porobic i po zamrazac. Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 03 grudnia 2013 Pyszności!Pulchne i rumiane. Jak ja dawno nie robiłam kapuśniaczków. Teraz, po obejrzeniu Twoich, MUSZĘ zrobić! :) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 01 grudnia 2013 Dziękuję Kochani :)))
Z tej porcji wyszło mi 27 małych kapuśniaczków:))
Odpowiedzi: 4 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 30 listopada 2013 Ja na Wigilię muszę zrobić,ale z podwójnej porcji - na 13 osób -)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 30 listopada 2013 Chyba nie mam wyjścia i zrobię na Wigilię, tylko zamiast smalcu użyję oleju. Wspaniałe, kciuk )) Odpowiedzi: 1 ▼

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewcik 30 listopada 2013 Od samego patrzenia zrobilam sie glodna.Pysznie..

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń