Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole :) Ale nie musimy czekać aż do wigilii, na imprezki rodzinne w sam raz :))) Zainspirowane przepisem na kapuśniaczki, siostry Anastazji.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 967
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5547
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17901
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 967
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5547
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8702
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17901
Składniki
Kruszymy drożdże do miseczki, dodajemy ciepłe mleko, cukier, 2 łyżki mąki, mieszamy. Czekamy chwilę by ruszyły. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do drożdży razem z żółtkami, jajkiem, solą i mąką. Wyrabiamy na gładkie ciasto, odstawiamy by podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto rośnie robimy farsz. Kapustę kiszoną dobrze odciskamy z soku (u mnie były dwie dobre garście) gdy za kwaśna możemy przepłukać wodą. Gotujemy by trochę zmiękła z suszonym grzybkiem około 15 minut. Cebulkę kroimy w kostkę, rumienimy na smalcu dodajemy posiekane pieczarki i dusimy aż będą miękkie pieczarki. Do obgotowanej, chłodnej, odciśniętej i drobno posiekanej kapusty dodajemy cebulę z pieczarkami (grzybka z kapusty bardzo drobno siekamy i też dodajemy). Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku.
Nasze ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż brzegu ciasta wykładamy nasz farsz (około 1/3),zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników (u mnie były to 3 paski). Nożem możemy zrobić lekkie nacięcia ozdobne i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kapuśniaczki układać na blaszce, smarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec około 20 minut w 180*C.
Upieczone i pachnące kapuśniaczki podajemy z czerwonym barszczykiem. SMACZNEGO