Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karczochy tak przyrządzone każdemu zasmakują w Rzymie od jesieni do wiosny w każdej restauracji podają jako dodatek do mięsa lub jako przekąskę. Zapraszam do obejrzenia filmu,krok po kroku jak je się gotuje. W Polsce mało kto wie ,że karczochy są bardzo zdrowe i wspomagaja pracę wątroby.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5365
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1752
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5365
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1752
Składniki
Tak wyglądają karczochy ,które są bardzo dobre po przygotowaniu. Należy załozyc sobie rękawiczki jednorazowe lub ręce potrzeć cytryną,gdyż karczochy mają to do siebie ,że poczas obierania, barwią ręce na ciemny kolor.Karczochy obieramy z pierwszych tych listków, nózki też obieramy jak jabłko. Górną część musimy obkroić nożem. Dokładnie jak to robię polecam mój film na You Tubie. Ja takie karczochy przygotowywałam w restauracji w Rzymie ,tam gdzie przepracowałam 12 lat. Obrane karczochy wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny. Pietruszkę i mięntę pokroic ,dodać do tego pokrojony czosnek, posolic , popieprzyć . Karczocha należy w środku lekko rozchylic włozyc ten ziołowy farsz , polać oliwą do środka karczocha i ulozyć do góry nózką do garnka. Tak przygotowane karczochy zalewamy 250 ml zimną wodą. Teraz bierzemy papier do pieczenia ,gnieciemy w ręce , moczymy pod wodą. Tym papierem przykrywamy w garnku nasze karczochy a następnie przykrywamy pokrywką. W ten sposób nasze karczochy uparują się dobrze . Parujemy karczochy na średnim ogniu okolo 1 godziny. Odkrywamy pokrywkę oraz papier i sprawdzamy widelcem lub nożem czy karczochy są miekkie. Karczochy w środku mają taką część niejadalną . Karczochy jak jemy to cycamy nasze listki jeden po drugim ,część suchą ,taką włóknistą wypluwamy. To jest normalne jak się je karczochy. Tak je jedzą Włosi w restauracjach.Jest też drugi sposób podawania karczochów w Rzymie czyli carciofi alla giudia czyli po żydowsku, są smażone na głębokim oleju. Jak tylko zrobię ,to wam podam przepis i pokaże fotki. Zapraszam do obejrzenia filmu krok po kroku jak ja je robie wg. przepisu z restauracji w której pracowałam w Rzymie.