Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karczochy tak przyrządzone każdemu zasmakują w Rzymie od jesieni do wiosny w każdej restauracji podają jako dodatek do mięsa lub jako przekąskę. Zapraszam do obejrzenia filmu,krok po kroku jak je się gotuje. W Polsce mało kto wie ,że karczochy są bardzo zdrowe i wspomagaja pracę wątroby.
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17313
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17313
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 155
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4887
Składniki
Tak wyglądają karczochy ,które są bardzo dobre po przygotowaniu. Należy załozyc sobie rękawiczki jednorazowe lub ręce potrzeć cytryną,gdyż karczochy mają to do siebie ,że poczas obierania, barwią ręce na ciemny kolor.Karczochy obieramy z pierwszych tych listków, nózki też obieramy jak jabłko. Górną część musimy obkroić nożem. Dokładnie jak to robię polecam mój film na You Tubie. Ja takie karczochy przygotowywałam w restauracji w Rzymie ,tam gdzie przepracowałam 12 lat. Obrane karczochy wrzucamy do miski z zimną wodą i sokiem z cytryny. Pietruszkę i mięntę pokroic ,dodać do tego pokrojony czosnek, posolic , popieprzyć . Karczocha należy w środku lekko rozchylic włozyc ten ziołowy farsz , polać oliwą do środka karczocha i ulozyć do góry nózką do garnka. Tak przygotowane karczochy zalewamy 250 ml zimną wodą. Teraz bierzemy papier do pieczenia ,gnieciemy w ręce , moczymy pod wodą. Tym papierem przykrywamy w garnku nasze karczochy a następnie przykrywamy pokrywką. W ten sposób nasze karczochy uparują się dobrze . Parujemy karczochy na średnim ogniu okolo 1 godziny. Odkrywamy pokrywkę oraz papier i sprawdzamy widelcem lub nożem czy karczochy są miekkie. Karczochy w środku mają taką część niejadalną . Karczochy jak jemy to cycamy nasze listki jeden po drugim ,część suchą ,taką włóknistą wypluwamy. To jest normalne jak się je karczochy. Tak je jedzą Włosi w restauracjach.Jest też drugi sposób podawania karczochów w Rzymie czyli carciofi alla giudia czyli po żydowsku, są smażone na głębokim oleju. Jak tylko zrobię ,to wam podam przepis i pokaże fotki. Zapraszam do obejrzenia filmu krok po kroku jak ja je robie wg. przepisu z restauracji w której pracowałam w Rzymie.