Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwa do zrobienia pieczeń z karkówki, która z powodzeniem może zastąpić kupną wędlinę i jest od niej zdrowsza i lepsza.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 477
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 55
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 477
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 463
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 55
Składniki
Karkówki umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do dużej miski. Każdą z nich natarłam ok. jedną łyżką soli z każdej strony. Następnie karkówki posypałam w miarę równomiernie ostrą papryką, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach majerankiem. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Takie plasterki poukładałam na mięsie. Do miski wlałam wino. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. W trakcie marynowania można mięso obracać żeby poleżało w winie z każdej strony. Następnego dnia rano mięso przełożyłam kaZwiązałam końce i ułożyłam rękawy na blaszce. Blachę wstawiłam do piekarnika. Karkówki piekłam trzy godziny w temperaturze ok. 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiłam karkówki w piecu do wystygnięcia i dopiero je wyciągnęłam i wyjęłam z rękawów. Mięso zwinęłam w folię aluminiową i dodatkowo schłodziłam w lodówce, aby się lepiej kroiło. Karkówkę można też podać na gorąco jako pieczeń na obiad. Wystarczy ją pokroić w plastry.żde osobno do oddzielnego rękawa foliowego do pieczenia.