Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka pieczona w rękawie

Karkówka pieczona w rękawie

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 3283

Dodano:

Odsłon: 4175

Łatwa do zrobienia pieczeń z karkówki, która z powodzeniem może zastąpić kupną wędlinę i jest od niej zdrowsza i lepsza.

Składniki

  • 2 karkówki po ok. 1,5kg każda
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 1szkl. wina czerwonego półwytrawnego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka pieczona w rękawie

Przygotowanie

  1. Karkówki umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do dużej miski. Każdą z nich natarłam ok. jedną łyżką soli z każdej strony. Następnie karkówki posypałam w miarę równomiernie ostrą papryką, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach majerankiem. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Takie plasterki poukładałam na mięsie. Do miski wlałam wino. Miskę przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc. W trakcie marynowania można mięso obracać żeby poleżało w winie z każdej strony. Następnego dnia rano mięso przełożyłam kaZwiązałam końce i ułożyłam rękawy na blaszce. Blachę wstawiłam do piekarnika. Karkówki piekłam trzy godziny w temperaturze ok. 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika, pozostawiłam karkówki w piecu do wystygnięcia i dopiero je wyciągnęłam i wyjęłam z rękawów. Mięso zwinęłam w folię aluminiową i dodatkowo schłodziłam w lodówce, aby się lepiej kroiło. Karkówkę można też podać na gorąco jako pieczeń na obiad. Wystarczy ją pokroić w plastry.żde osobno do oddzielnego rękawa foliowego do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 grudnia 2019 Uwielbiam pieczoną karkówkę - bardziej niż schab czy szynkę:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń