Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiejszy pomysł na karpia opiekanego w zalewie octowej. Zróbcie sobie kilka dni przerwy od smaku karpia, przygotujcie go w zalewie i podajcie jako przystawkę podczas imprezy Sylwestrowej. Zaskoczycie każdego gościa! :)
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4110
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4110
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Składniki
Karpia przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z dodatkiem oleju rzepakowego) z obu stron na rumiano. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy już upieczonego karpia, pomijamy ponowne smażenie i od razu przekładamy go do słoików. Słoiki i nakrętki wyparzamy wrzącą wodą, dokłądnie suszymy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Cebulę kroimy w krążki i część przekłądamy do słoików. Karpia układamy w słoikach i dokłądamy cebulę. Zalewamy gorącą zalewą tak, aby całość była nią przykryta. Słoiki odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Ryba potrzebuje około dwóch dni do "przegryzienia się", następnie z każdym kolejnym dniem będzie robiła się w smaku coraz bardziej octowa. Na Sylwestra będzie idealna! :)