Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp opiekany w zalewie octowej

Karp opiekany w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1095

Dodano:

Odsłon: 9617

Przedstawiam Wam dzisiejszy pomysł na karpia opiekanego w zalewie octowej. Zróbcie sobie kilka dni przerwy od smaku karpia, przygotujcie go w zalewie i podajcie jako przystawkę podczas imprezy Sylwestrowej. Zaskoczycie każdego gościa! :)

Składniki

  • filety lub dzwonka z karpia (lub innej ryby)
  • sól
  • jajko
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 duża cebula
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1/2 - 1 szklanki cukru (zależy jak słodko lubicie)
  • 1 łyżka soli
  • 4-5 liści laurowych
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
3-4 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karpia przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z dodatkiem oleju rzepakowego) z obu stron na rumiano. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy już upieczonego karpia, pomijamy ponowne smażenie i od razu przekładamy go do słoików.
    Słoiki i nakrętki wyparzamy wrzącą wodą, dokłądnie suszymy.
    Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy.
    Cebulę kroimy w krążki i część przekłądamy do słoików.
    Karpia układamy w słoikach i dokłądamy cebulę. Zalewamy gorącą zalewą tak, aby całość była nią przykryta.
    Słoiki odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.
    Ryba potrzebuje około dwóch dni do "przegryzienia się", następnie z każdym kolejnym dniem będzie robiła się w smaku coraz bardziej octowa. Na Sylwestra będzie idealna! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń