Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiejszy pomysł na karpia opiekanego w zalewie octowej. Zróbcie sobie kilka dni przerwy od smaku karpia, przygotujcie go w zalewie i podajcie jako przystawkę podczas imprezy Sylwestrowej. Zaskoczycie każdego gościa! :)
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 166
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 98
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3405
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 166
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 98
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3405
Składniki
Karpia przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (u mnie masło z dodatkiem oleju rzepakowego) z obu stron na rumiano. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy już upieczonego karpia, pomijamy ponowne smażenie i od razu przekładamy go do słoików. Słoiki i nakrętki wyparzamy wrzącą wodą, dokłądnie suszymy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Cebulę kroimy w krążki i część przekłądamy do słoików. Karpia układamy w słoikach i dokłądamy cebulę. Zalewamy gorącą zalewą tak, aby całość była nią przykryta. Słoiki odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Ryba potrzebuje około dwóch dni do "przegryzienia się", następnie z każdym kolejnym dniem będzie robiła się w smaku coraz bardziej octowa. Na Sylwestra będzie idealna! :)