Do góry

Przekąski Przepis na:

Karp pieczony

Karp pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15402

Dodano:

Odsłon: 2338

Smaczny karp na stół Wigilijny.

Składniki

  • Karp sprawiony 1 ½ kg
  • Pomarańcza 2 szt.
  • Cytryna 2 szt.
  • Miód prawdziwy 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Ziarno słonecznika
  • Pomidorki koktajlowe
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Karpia opłukać, osuszyć, naciąć w poprzek nie zbyt głęboko, posolić i polać sokiem z jednej cytryny, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie wycisnąć do kubka sok z pomarańczy i jednej cytryny, dodać miód i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się miodu. Karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowany sokiem z pomarańczy, posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, po czym na górnej spirali zrumienić słonecznik. Udekorować przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i podawać na stół wigilijny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń