Przekąski Przepis na:
Karp pieczony

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 15402
Dodano: 18.11.2019
Odsłon: 2338
Składniki
- Karp sprawiony 1 ½ kg
- Pomarańcza 2 szt.
- Cytryna 2 szt.
- Miód prawdziwy 2 łyżki
- Sól do smaku
- Ziarno słonecznika
- Pomidorki koktajlowe
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
Karpia opłukać, osuszyć, naciąć w poprzek nie zbyt głęboko, posolić i polać sokiem z jednej cytryny, odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie wycisnąć do kubka sok z pomarańczy i jednej cytryny, dodać miód i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się miodu. Karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać przygotowany sokiem z pomarańczy, posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, po czym na górnej spirali zrumienić słonecznik. Udekorować przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi i podawać na stół wigilijny.
Komentarze do przepisu (1)

LIDIA2 19 listopadaZgłoś do usunięcia
Ciekawe połączenie smaku0 Kto głosował? | Odpowiedz