Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa do deski wędlin, zupy czy sałatki. Mogą też posłużyć jako słona przekąska. Podawaj je na gorąco lub na zimno.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9339
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41140
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 231
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9339
Składniki
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Zagotuj w rondelku wodę z solą i masłem. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum i przesiej do rondelka mąkę. Wymieszaj.
Podgrzewaj ciasto, cały czas energicznie mieszając – aż ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję i zacznie przywierać do dna.
Przełóż ciasto do misy miksera. Dokładnie zmiksuj. Odstaw do przestudzenia.
Do wciąż ciepłego (ale nie gorącego) ciasta wbijaj po jednym jajku i ubijaj mikserem. Miksuj do chwili, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Dodaj do ciasta 100 g startego sera i wmieszaj szpatułą.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier jego niewielkie kulki, zachowując między nimi odstępy kilku centymetrów (ciasto wyrośnie podczas pieczenia). Możesz też małe porcje ciasta nakładać na papier łyżką.
Posyp przygotowane kąski resztą startego sera i sezamem. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 210°C (z termoobiegiem). Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C (z termoobiegiem) i piecz jeszcze przez około 15-20 minut – aż kąski urosną i zarumienią się.