Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa do deski wędlin, zupy czy sałatki. Mogą też posłużyć jako słona przekąska. Podawaj je na gorąco lub na zimno.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 77
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 31
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 77
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 115
Składniki
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Zagotuj w rondelku wodę z solą i masłem. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum i przesiej do rondelka mąkę. Wymieszaj.
Podgrzewaj ciasto, cały czas energicznie mieszając – aż ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję i zacznie przywierać do dna.
Przełóż ciasto do misy miksera. Dokładnie zmiksuj. Odstaw do przestudzenia.
Do wciąż ciepłego (ale nie gorącego) ciasta wbijaj po jednym jajku i ubijaj mikserem. Miksuj do chwili, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Dodaj do ciasta 100 g startego sera i wmieszaj szpatułą.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier jego niewielkie kulki, zachowując między nimi odstępy kilku centymetrów (ciasto wyrośnie podczas pieczenia). Możesz też małe porcje ciasta nakładać na papier łyżką.
Posyp przygotowane kąski resztą startego sera i sezamem. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 210°C (z termoobiegiem). Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C (z termoobiegiem) i piecz jeszcze przez około 15-20 minut – aż kąski urosną i zarumienią się.