Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa do deski wędlin, zupy czy sałatki. Mogą też posłużyć jako słona przekąska. Podawaj je na gorąco lub na zimno.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Zagotuj w rondelku wodę z solą i masłem. Gdy zawrze, zmniejsz moc palnika do minimum i przesiej do rondelka mąkę. Wymieszaj.
Podgrzewaj ciasto, cały czas energicznie mieszając – aż ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję i zacznie przywierać do dna.
Przełóż ciasto do misy miksera. Dokładnie zmiksuj. Odstaw do przestudzenia.
Do wciąż ciepłego (ale nie gorącego) ciasta wbijaj po jednym jajku i ubijaj mikserem. Miksuj do chwili, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
Dodaj do ciasta 100 g startego sera i wmieszaj szpatułą.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj na papier jego niewielkie kulki, zachowując między nimi odstępy kilku centymetrów (ciasto wyrośnie podczas pieczenia). Możesz też małe porcje ciasta nakładać na papier łyżką.
Posyp przygotowane kąski resztą startego sera i sezamem. Wstaw blachę na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 210°C (z termoobiegiem). Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C (z termoobiegiem) i piecz jeszcze przez około 15-20 minut – aż kąski urosną i zarumienią się.