Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piotr Ogiński podzielił się przepisem na niezwykle soczyste i chrupiące kąski z kurczaka. Aby wyszły idealne, musicie pamiętać o przygotowaniu odpowiedniej marynaty i dwukrotnym smażeniu mięsa. Dzięki tym dwóm zabiegom kąski będą rozpływać się w ustach. Fot. Boleslaw Waledziak/REPORTER, Fot.123RF/Picsel
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4510
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34316
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2026
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113716
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4510
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34316
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2026
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113716
Składniki
Z mięsa z kurczaka pozbądź się błonek i pokrój na mniejsze części.
Maślankę przelej do dużej miski.
W mniejszej misce połącz ze sobą wszystkie przyprawy. Połowę mieszanki wsyp do maślanki i dokładnie wymieszaj. Następnie wrzuć kurczaka i pozostaw na minimum godzinę.
Przygotuj panierkę. Do mąki pszennej wsyp skrobię ziemniaczaną i pozostałą część mieszanki przypraw. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Na dużej misce ustaw sitko, odcedź na nim kurczaka z maślanki. Następnie przełóż do miski z mąką. Zwróć uwagę na to, by każdy z kawałków był obtoczony w mące.
Kurczaka smaż na rozgrzanym oleju dwa razy. Pierwsze smażenie powinno być krótkie tylko do ścięcia się białka.
Przy drugim smażeniu podkręć moc palnika, tak, aby olej rozgrzał się do 190 stopni Celsjusza i wrzuć mięso ponownie. Smaż do momentu uzyskania chrupiącej i złocistej panierki. Źródło: Instagram/kochamgotowac