Do góry

Przekąski Przepis na:

Kasza jaglana ze śliwkami

Kasza jaglana ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4235

Dodano:

Odsłon: 723

Proste i łatwe danie na pyszny podwieczorek. Jest lekko kwaskowate. Nie powoduje wyrzutów sumienia - kaloryczność jest niska.

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1/2 kg śliwek (mogą być mrożone)
  • cynamon
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę najpierw trzeba przelać wrzątkiem (uniknie się goryczki). Następnie gotować w osolonej wodzie ok. 20 min. W trakcie gotowania kasza szybko pęcznieje. Należy pamiętać o uzupełnianiu wody w garnku aby uniknąć przypalenia.

  2. Ugotowaną kaszę odcedzić na durszlaku i przestudzić. Foremkę o wymiarach 27x10 cm wysmarować masłem i posypać np. otrębami.
    Wyłożyć pierwszą warstwę kaszy i lekko posypać ją cynamonem. Na to wyłożyć śliwki skórką do góry. Potem kolejne warstwy. Z podanych proporcji wychodzą trzy warstwy. Zapiekać w 200 st. C około 40 minut, o ile śliwki są mrożone. W sezonie letnim wystarczy 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Śliwki,cynamon....połączenie idealne:)do tego kasza jaglana...pyszny podwieczorek! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń