Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszanka na zimno lub smażona jest smaczna, łagodna w smaku z niespodzianką.
Przyprawy na 1 kg farszu:
sól warzona 17 g
Pieprz naturalny czarny 3,5 g
Pieprz ziołowy 0,5 g
Majeranek 2 g
Czosnek świeży 4 ząbki
Cebula świeża 30 g
Ziele angielskie 0,5 g
Kości żebrowe, wp.II B (tłustą wieprzowinę) i skórki parzymy (nie gotujemy) w 90°C przez 1,5 godziny.
Następnie obieramy kości z mięsa i jeszcze ciepłe składniki wraz z podsmażoną cebulą na smalcu, mielimy na sitku 6 mm.
Część wątroby parzymy i kroimy w kosteczkę jako niespodziankę, a drugą część surową mielimy do farszu, aby kolor był ciemniejszy.
W międzyczasie gotujemy kaszę w 1,5 l rosołu z parzenia mięsa w proporcji 1:2.
Gotowałem 30 minut, a następnie na 40 minut pod pierzynkę.
Do przestygniętej kaszy dodajemy zmielone składniki wraz z przyprawami i dobrze mieszamy dodając jeszcze ok. 1 litra rosołu.
Przygotowujemy jelita wieprzowe, nabijamy w nie farsz i parzymy w wodzie o temperaturze 80 -82 °C
przez ok. 40 minut do osiągnięcia w środku 68-72°C.
Wieszamy na kije do wychłodzenia do następnego dnia.
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41814
Soczyste mięso z indyka w pikantny sosie z cebulką.
Odsłon: 14089
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 8
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 21
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41814
Soczyste mięso z indyka w pikantny sosie z cebulką.
Odsłon: 14089
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Odsłon: 8
Efekt dzisiejszego wędzenia bardzo smacznej kolejnej wędzonki :) Wędzona met...
Odsłon: 21
Składniki
Przyprawy na 1 kg farszu: sól warzona 17 g Pieprz naturalny czarny 3,5 g Pieprz ziołowy 0,5 g Majeranek 2 g Czosnek świeży 4 ząbki Cebula świeża 30 g Ziele angielskie 0,5 g
Kości żebrowe, wp.II B (tłustą wieprzowinę) i skórki parzymy (nie gotujemy) w 90°C przez 1,5 godziny. Następnie obieramy kości z mięsa i jeszcze ciepłe składniki wraz z podsmażoną cebulą na smalcu, mielimy na sitku 6 mm. Część wątroby parzymy i kroimy w kosteczkę jako niespodziankę, a drugą część surową mielimy do farszu, aby kolor był ciemniejszy.
W międzyczasie gotujemy kaszę w 1,5 l rosołu z parzenia mięsa w proporcji 1:2. Gotowałem 30 minut, a następnie na 40 minut pod pierzynkę.
Do przestygniętej kaszy dodajemy zmielone składniki wraz z przyprawami i dobrze mieszamy dodając jeszcze ok. 1 litra rosołu. Przygotowujemy jelita wieprzowe, nabijamy w nie farsz i parzymy w wodzie o temperaturze 80 -82 °C przez ok. 40 minut do osiągnięcia w środku 68-72°C. Wieszamy na kije do wychłodzenia do następnego dnia.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Smalec w boczkiem, cebulą i jabłkiem
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Smalec w boczkiem, cebulą i jabłkiem
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do og...
Odsłon: 31
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1738