Do góry

Przekąski Przepis na:

Kaszanka paprykowa na drobiu.

Kaszanka paprykowa na drobiu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1595 Ocena: 22521

Dodano:

Odsłon: 16519

Bardzo smaczna biała kaszanka zrobiona z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsa z kaczki, kurczaka i skórki z golonki wieprzowej oraz trzech gatunków kasz.

Składniki

  • ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
  • mięso z kaczki i kurczaka 1 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
  • kasza gryczana palona 1 szklanka
  • wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 16 szklanek
  • osłonki poliamidowe 120 mm
  • Przyprawy:
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2-3 łyżki
  • czosnek niedźwiedzi 3 łyżki suszony
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kaszanka paprykowa na drobiu.

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry z golonek i korpusy z kaczki i kurczaka gotujemy w osolonej wodzie 60 minut z listkami laurowymi i zielem angielskim. Po ugotowaniu studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita lub osłonki poliamidowe. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub batony. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń