Przekąski Przepis na:
Kaszoklopsiki z fasolką w pomidorach

Składniki
- Kasza gryczana ugotowana, 2 woreczki
- Pieczarki, 5-6 szt.
- Boczek wędzony, 3-4 plasterki
- Cebula, mała
- Jajka, 2 szt.
- Namoczona bułka tarta, 4 łyżki
- Sól, pieprz, zioła do smaku
- Czosnek wyciśnięty, 1 ząbek
- Fasolka w pomidorowym sosie, 1 słoik
- Przecier pomidorowy, 1 łyżka
- Woda
- Olej do smażenia
3-4 os. | 30 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Do ugotowanej kaszy, dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę i boczek, doprawiamy solą pieprzem, ulubionymi przyprawami, dodajemy przeciśnięty czosnek, namoczoną bułkę tartą i jajka. Wyrabiamy ciasto, tak by trzymało się razem, dodajemy bułkę, lub wodę według potrzeby. Formujemy klopsiki i pieczemy na złoty kolor.
-
Usuwamy tłuszcz z patelni, i wlewamy na patelnię fasolkę w zalewie pomidorowej, dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego, doprawiamy solą pieprzem, gdy się nam to zagotuje, wpuszczamy upieczone klopsiki, zmniejszamy ogień do minimum i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy jako dodatek do mięs, czy ryb, lub jemy jako damie samodzielne.
Komentarze do przepisu (0)