Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone kasztany to pyszna świąteczna, i nie tylko, przekąska... Można je zrobić na słodko, posypane cukrem i cynamonem, lub tak jak u mnie, w wersji wytrawnej z rozmarynem i solą morską. Można również upiec kasztany bez dodatków i cieszyć się ich oryginalnym smakiem.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 284
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 534
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1001
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 278
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 284
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 534
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1001
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 278
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Kasztany położyć płaską stroną na desce do krojenia. Używając ostrego noża, naciąć na krzyż skorupę każdego z nich.
Kasztany wrzucić do sporej miski lub garnka i zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka minut.
Kasztany odcedzić, przełożyć z powrotem do miski, wlać roztopione masło, dodać sól, gałkę muszkatołową, świeżo zmielony pieprz i listki rozmarynu. Całość dobrze wymieszać.
Kasztany rozłożyć jedną warstwą na przygotowanej blasze. Piec przez około 30 minut, aż skórka zacznie się zwijać.
Upieczone kasztany w razie potrzeby dodatkowo doprawić solą. Podawać na ciepło.
Ostygnięte kasztany bardzo trudno obrać z łupin i wewnętrznej skórki. Po upieczeniu można miskę z kasztanami przykryć folią aluminiową i zostawić na około 10 minut do odparowania, co znacznie ułatwi ich obieranie.