Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne kawałki kurczaka. kawałki wkładane do marynaty, do ciasta naleśnikowego i smażone w głębokim oleju. Po prostu pyszne , moje wnuki je uwielbiają.
wałek, woreczek foliowy, miska , mikser, naczynie na ciasto naleśnikowe, garnek do smażenia,
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 27
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 13
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 27
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Składniki
Składniki marynaty łączymy z sobą. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i zbędnego tłuszczyku, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski, które wkładamy na godzinkę do przygotowanej wcześniej marynaty. Po wyjęciu z marynaty kawałki kurczaka wkładamy do ciasta naleśnikowego(ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany), następnie panierujemy w panierce z płatków kukurydzianych (płatki rozgniatamy w woreczku foliowym wałkiem do ciasta), smażymy w dobrze nagrzanym głębokim tłuszczu ( tak jak pączki). Po usmażeniu kawałki kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przepis na naleśniki: Mąkę, jajka i mleko zmiksować dolewając tyle wody aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać oliwę i ponownie zmiksować. Schłodzić około 30 minut w lodówce. Gdyby ciasto było za gęste dolać wody, a jeżeli byłoby za rzadkie dodać mąki. Przepis na naleśniki każdy zapewne ma swój ulubiony, więc może go wykorzystać.
Kawałki przygotowane do smażenia.
Kawałki podczas smażenia.
Gotowe do podania.