Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Druga połowa lata i początek jesieni to najlepszy czas na przygotowywanie przetworów na zimę. Dojrzewają pomidory, bakłażany, papryki i cebule, które chętnie mieszczą się w słoikach. Bakłażan nie jest popularnym warzywem, a szkoda, ponieważ fantastycznie łączy się z innymi smakami tworząc doskonałą bazę. Sekretem udanego kawioru z bakłażana jest poszatkowanie wszystkich składników w drobną kostkę.
Smaki Grecji!
Odsłon: 154
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 132
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Smaki Grecji!
Odsłon: 154
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 132
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 465
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przekrój paprykę, usuń nasiona, opłucz i pokrój w kostkę. Sparz pomidory wrzątkiem, usuń skórkę, wytnij twarde części i pokrój miąższ. Odetnij końcówki bakłażanów, pokrój w kostkę, włóż do miski, posól i zostaw na 20 minut, by warzywa puściły sok.
W dużym garnku rozgrzej połowę porcji oleju, wrzuć cebulę i smaż 7-8 minut stale mieszając. Do cebuli dodaj paprykę oraz pomidory i smaż kolejne 7-8 minut. Jeśli używasz chili lub ostrej papryki w proszku, teraz jest moment, aby ją dodać. Dosyp sól i dolej resztę oleju. Po chwili wrzuć odciśnięte kawałki bakłażanów, wymieszaj, zamknij garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut. Dodaj posiekaną zieleninę i cukier oraz dokładnie wymieszaj. Spróbuj, czy smak jest w porządku. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub cukru.
Napełniaj słoiki gorącym kawiorem, wytrzyj krawędzie i mocno zakręcaj. Odstaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem. Gdy kawior z bakłażana wystygł, przenieś słoiki do spiżarki.