Do góry

Przekąski Przepis na:

Kawior z cukinii

Kawior z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3447

Dodano:

Odsłon: 1101

Przepisy na kawior z cukinii zwany też ikrą z kabaczka atakują mnie w tym roku z każdej strony. Najpierw znajoma z grupy facebookowej zasugerowała wykonanie takiej pasty warzywnej. Zapytana o szczegóły podała linki do rosyjskich i ukraińskich stron kulinarnych. Okazało się, że rosyjskojęzyczny Internet wprost oszalał na punkcie rozmaitych wariantów kabaczkowego kawioru! Przeglądając kilkanaście różnych stron z przepisami i nie mając pojęcia o smaku, jaki chcę uzyskać – stworzyłam pierwszą własną recepturę na kawior z cukinii.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii, raczej większej, nie z tych najmłodszych (waga po obraniu ze skórki i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 czerwone papryki (niezbyt duże, bez pestek i gniazd nasiennych)
  • 3 łyżki oleju o neutralnym smaku (użyłam słonecznikowego)
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki soli kamiennej (trzeba próbować, moja pierwsza “ikra” wyszła nieco zbyt słona, choć może dzięki temu bardziej upoda
  • pół łyżeczki płatków chili albo mielonej ostrej papryki (można dać więcej, według gustu)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię, paprykę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Włóż warzywa do odpowiednio dużego garnka.

  2. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do garnka z cukinią.

  3. Obrany czosnek posiekaj drobniutko albo przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cukinią.

  4. Dodaj też resztę składników, czyli olej, koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę octu, cukier oraz ostrą paprykę i sól. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny, w międzyczasie od czasu do czasu warto zamieszać. Na koniec dodaj drugą łyżkę octu i spróbuj, czy dobre – na tym etapie możesz dodać jeszcze dowolne przyprawy. Dodawaj je więc według własnego smaku.

  5. Gotowy, odpowiednio przyprawiony kawior z cukinii przełóż do niedużych wyparzonych słoików i zakręcaj. Jeśli zamierzasz zachować pastę na miesiące zimowe – konieczna będzie pasteryzacja – wystarczy 15 minut w gorącej kąpieli wodnej. Z podanej proporcji uzyskałam 6 słoików takich jak na zdjęciu + to, co widoczne na kanapce i w miseczce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń