Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4806
Dodano: 16.10.2019
Odsłon: 1870
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Cukinię, paprykę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Włóż warzywa do odpowiednio dużego garnka.
Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do garnka z cukinią.
Obrany czosnek posiekaj drobniutko albo przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cukinią.
Dodaj też resztę składników, czyli olej, koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę octu, cukier oraz ostrą paprykę i sól. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny, w międzyczasie od czasu do czasu warto zamieszać. Na koniec dodaj drugą łyżkę octu i spróbuj, czy dobre – na tym etapie możesz dodać jeszcze dowolne przyprawy. Dodawaj je więc według własnego smaku.
Gotowy, odpowiednio przyprawiony kawior z cukinii przełóż do niedużych wyparzonych słoików i zakręcaj. Jeśli zamierzasz zachować pastę na miesiące zimowe – konieczna będzie pasteryzacja – wystarczy 15 minut w gorącej kąpieli wodnej. Z podanej proporcji uzyskałam 6 słoików takich jak na zdjęciu + to, co widoczne na kanapce i w miseczce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)