Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy na kawior z cukinii zwany też ikrą z kabaczka atakują mnie w tym roku z każdej strony. Najpierw znajoma z grupy facebookowej zasugerowała wykonanie takiej pasty warzywnej. Zapytana o szczegóły podała linki do rosyjskich i ukraińskich stron kulinarnych. Okazało się, że rosyjskojęzyczny Internet wprost oszalał na punkcie rozmaitych wariantów kabaczkowego kawioru! Przeglądając kilkanaście różnych stron z przepisami i nie mając pojęcia o smaku, jaki chcę uzyskać – stworzyłam pierwszą własną recepturę na kawior z cukinii.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21651
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21651
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Cukinię, paprykę i cebulę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Włóż warzywa do odpowiednio dużego garnka.
Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj do garnka z cukinią.
Obrany czosnek posiekaj drobniutko albo przeciśnij przez praskę wprost do garnka z cukinią.
Dodaj też resztę składników, czyli olej, koncentrat pomidorowy, 1 łyżkę octu, cukier oraz ostrą paprykę i sól. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 2 godziny, w międzyczasie od czasu do czasu warto zamieszać. Na koniec dodaj drugą łyżkę octu i spróbuj, czy dobre – na tym etapie możesz dodać jeszcze dowolne przyprawy. Dodawaj je więc według własnego smaku.
Gotowy, odpowiednio przyprawiony kawior z cukinii przełóż do niedużych wyparzonych słoików i zakręcaj. Jeśli zamierzasz zachować pastę na miesiące zimowe – konieczna będzie pasteryzacja – wystarczy 15 minut w gorącej kąpieli wodnej. Z podanej proporcji uzyskałam 6 słoików takich jak na zdjęciu + to, co widoczne na kanapce i w miseczce.