Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny, pożywny keks na przekąskę lub śniadanie.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 117
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 450
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 117
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 450
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła, po czym wrzucamy do miski. Cebule siekamy, również podsmażamy na kolejnej łyżce masła, a gdy stanie się miękka, dorzucamy do pieczarek. Papryki kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, na pozostałym po cebuli tłuszczu. Gdy tylko zmięknie, wrzucamy ją do miski i odstawiamy warzywa do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie siekamy odsączone z zalewy suszone pomidory, ser natomiast kroimy w drobną kostkę.
ROBIMY CIASTO Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do pizzy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Następnie cienką stróżką dolewamy oliwę i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mieszankę mączną i delikatnie, niespiesznie miksujemy całość na gładką masę. Gdy ciasto stanie się jednolite, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Dodajemy do ciasta wystudzone warzywa, grzyby, ser i pomidory, a następnie mieszamy starannie i delikatnie tak, by dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki w masie. Gotowe, gęste i kleiste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PICHCIMY KEKS Formę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Po 40 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta). Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po około godzinie wyciągamy keks z formy, kroimy w grube plastry i pałaszujemy... bo najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.