Do góry

Przekąski Przepis na:

Keks warzywny z żółtym serem i pieczarkami

Keks warzywny z żółtym serem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1934

Dodano:

Odsłon: 4420

Wilgotny, pożywny keks na przekąskę lub śniadanie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 220g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki przyprawy do pizzy
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ białej cebuli
  • 100g pieczarek
  • 100g żółtego sera (edamski lub gouda)
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 2 łyżki masła
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do oprószenia formy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

    Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła, po czym wrzucamy do miski. Cebule siekamy, również podsmażamy na kolejnej łyżce masła, a gdy stanie się miękka, dorzucamy do pieczarek. Papryki kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na tej samej patelni, na pozostałym po cebuli tłuszczu. Gdy tylko zmięknie, wrzucamy ją do miski i odstawiamy warzywa do całkowitego ostudzenia. W międzyczasie siekamy odsączone z zalewy suszone pomidory, ser natomiast kroimy w drobną kostkę.

  2. ROBIMY CIASTO

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o długości 30cm smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do pizzy wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
    Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Następnie cienką stróżką dolewamy oliwę i rozmiksowujemy dokładnie. Teraz, w dwóch – trzech partiach, dosypujemy mieszankę mączną i delikatnie, niespiesznie miksujemy całość na gładką masę. Gdy ciasto stanie się jednolite, odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę lub silikonową szpatułę. Dodajemy do ciasta wystudzone warzywa, grzyby, ser i pomidory, a następnie mieszamy starannie i delikatnie tak, by dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki w masie.
    Gotowe, gęste i kleiste ciasto, przekładamy do przygotowanej uprzednio formy i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.

  3. PICHCIMY KEKS

    Formę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40-45 minut. Po 40 minutach możemy przeprowadzić test „suchego patyczka” (patyczek wbity w ciasto powinien pozostać suchy, nie może być na nim choćby kawałeczka mokrego, surowego ciasta).
    Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy naszemu wypiekowi odpocząć. Dopiero po około godzinie wyciągamy keks z formy, kroimy w grube plastry i pałaszujemy... bo najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń