Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa biała ( przepis własny)

Kiełbasa biała ( przepis własny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 5249

Tradycyjnie na święta Wielkanocne jemy białą kiełbasę. Tą wędlinę robię już od kilku lat w swoim zakresie. Jest zdrowa, smaczna i wiem co jem.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa z szynki
  • 3 kg boczku wieprzowego, tłustego
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • Przyprawy są podawane na 1 kg farszu
  • Sól warzona nie jodowana 16 g, majeranek 3 g, pieprz naturalny 2,5 g
  • czosnek świeży 5 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy.
    Mięso z szynki na szarpaku lub sitku 13 mm, boczek wieprzowy na sitku 10 mm, a wołowinę na sitku 3 mm.

  2. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy wraz z solą i przeciśniętym praską czosnkiem, dodajemy 200 ml zimnej wody i dobrze mieszamy ok. 15-20 min. Odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny aby przyprawy dobrze się przegryzły.

  3. W tym czasie przygotowujemy jelita wieprzowe.
    Następnie nabijamy w nie przygotowany farsz, odkręcamy do odpowiedniej długości odcinki (10-12 cm) i parzymy w przygotowanej wodzie w temperaturze 75°C przez okres 20 - 30 min.
    Wyciągamy z parzenia i wkładamy do zimnej wody na 5-10 minut.
    Wyciągamy i kiełbasa nadaje się do spożycia. Smacznego...

    Produkt ten jest produktem krótkotrwałym i zalecam aby został jak najszybciej spożyty. Przechowywać go należy w lodowce nie dłużej jak
    3-5 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchniakolorublond 31 marca Super - uwielbiam taką :) też sama robię, pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 14 marca Można jeść tylko parzoną, również smakuje podwędzona, a następnie parzona.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń