Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą garnkową.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31249
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14291
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1371
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31249
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14291
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1371
Składniki
Mięso z szynki kroimy w centymetrową kostkę, pozostałe w 3 centymetrową kostkę. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po czasie peklowania rozdrabniamy wołowinę przez sitko 2 mm, łopatkę przez sitko 13 mm, boczek przez sitko 10 mm, a szynkę pozostawiamy pokrojoną w centymetrową kostkę.
Dodajemy 100 ml wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając troszkę wody.
Nadziewamy w jelita robiąc krążki.
Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc.Można osuszyć wentylatorem po godzinie z każdej strony. Kiełbasa do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.
Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Kiełbasę podsuszamy w temperaturze pokojowej z obiegiem powietrza.
Smacznego !!!