Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa jałowcowa.

Kiełbasa jałowcowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24437

Dodano:

Odsłon: 613

Kiełbasa jałowcowa, wędzona metodą garnkową.

Składniki

  • Surowiec (2,13 kg):
  • Szynka kl.I- 59 dag
  • Łopatka- 53 dag
  • Boczek- 48 dag
  • Wołowina- 53 dag
  • Przyprawy:
  • Peklosól- 18 g/kg
  • przyprawa do jałowcowej 8g/kg farszu
  • jałowiec mielony 1 g/kg
  • pieprz ziołowy 1 g/kg
  • czosnek świeży 8 g/kg
  • Woda- 5 %
  • Jelita wieprzowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa jałowcowa.

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki kroimy w centymetrową kostkę, pozostałe w 3 centymetrową kostkę. Każdy rodzaj mięsa mieszamy z odpowiednią ilością peklosoli i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach. Peklujemy 48 godzin w temperaturze 6 stopni Celsjusza. Po czasie peklowania rozdrabniamy wołowinę przez sitko 2 mm, łopatkę przez sitko 13 mm, boczek przez sitko 10 mm, a szynkę pozostawiamy pokrojoną w centymetrową kostkę.

  2. Dodajemy 100 ml wody oraz wszystkie przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy do osiągnięcia odpowiedniej kleistości i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wyrabiamy dodając troszkę wody.

  3. Nadziewamy w jelita robiąc krążki.

  4. Kiełbasę osuszamy w temperaturze pokojowej przez kilka godzin, najlepiej przez noc.Można osuszyć wentylatorem po godzinie z każdej strony. Kiełbasa do wędzenia w garnku musi być dobrze osuszona.

  5. Osuszoną kiełbasę wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w temperaturze 80-85 stopni przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem.

  6. Kiełbasę podsuszamy w temperaturze pokojowej z obiegiem powietrza.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń