Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z lubczykiem przygotowałam, w którym całe, ulubione kiełbaski schowałam. Jako przekąska równie na ciepło, jak i zimno smakowały idealnie, a podane jako dodatek do żurku wielkanocnego były genialne.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Rada: kiełbasę można przyciąć odpowiednio do ciasta. Pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Kiełbasę można jeść na gorąco w całości lub pokrojoną w plasterki. Smakuje również na zimno.