Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 289
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 198
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 427
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 289
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 198
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 427
Składniki
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym. Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper. Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik. Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw