Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4599
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8308
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13140
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 466
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym. Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper. Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik. Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw