Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym.
Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper.
Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik.
Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw
Dzisiaj zapraszam na polską surówkową klasykę. Pyszna i zdrowa surówka zimowa...
Odsłon: 30150
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 12
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 28
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 12
Chrupiący, słodki i owocowy torcik. W sam raz na przyjęcie urodzinowe dla dzi...
Odsłon: 12
Dzisiejsza propozycja obiadowa to karkówka oraz mój ulubiony na takie upały j...
Odsłon: 28
Przepyszne ciasto czekoladowe, wykonane bez grama mąki. Może być również w we...
Odsłon: 12
Składniki
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym. Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper. Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik. Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Rada: Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw
Przepisy Przekąski
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Przekąski
Duszona cukinia z marchewką i pomidorami
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 2701
Carpaccio z buraka
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 222