Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis podpatrzony z niezapomnianego internetowego cyklu kulinarnego Siostry Angeliki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
*Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, trochę chłodzimy i przeciskamy przez praskę. *Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dobrze mieszamy.
*Obieramy jabłka, które następnie kroimy w kostkę (ok 1 cm). *Jabłka mieszamy z ziemniakami i formujemy dosyć duże kluski (ok 5 cm). (zaznaczam, że jabłka mieszamy z ziemniakami a nie wkładamy do środka)
*Kluski gotujemy w osolonej wodzie i z odrobiną oleju na małym ogniu od wypłynięcia na powierzchnie jakieś 5 minut. Najlepiej poświęcić jedną kluskę i zobaczyć doświadczalnie czy jest ugotowana. *Na maśle podsmażamy bułkę tartą ,którą polewamy kluski.
Ps W jednej części kraju potrawę nazywamy kluskami a w innej knedlami.