Do góry

Przekąski Przepis na:

Kluski (śląskie) z jabłkami

Kluski (śląskie) z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 68303

Przepis podpatrzony z niezapomnianego internetowego cyklu kulinarnego Siostry Angeliki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3 jabłka
  • masło i bułka tarta.
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. *Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, trochę chłodzimy i przeciskamy przez praskę.
    *Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dobrze mieszamy.

  2. *Obieramy jabłka, które następnie kroimy w kostkę (ok 1 cm).
    *Jabłka mieszamy z ziemniakami i formujemy dosyć duże kluski (ok 5 cm). (zaznaczam, że jabłka mieszamy z ziemniakami a nie wkładamy do środka)

  3. *Kluski gotujemy w osolonej wodzie i z odrobiną oleju na małym ogniu od wypłynięcia na powierzchnie jakieś 5 minut. Najlepiej poświęcić jedną kluskę i zobaczyć doświadczalnie czy jest ugotowana.
    *Na maśle podsmażamy bułkę tartą ,którą polewamy kluski.

  4. Ps W jednej części kraju potrawę nazywamy kluskami a w innej knedlami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 czerwca 2014 Przepis zabieram do wypróbowania. Zapowiada się pysznie.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 czerwca 2014 UWIELBIAM ,PYSZNOŚCI!! POLECAM TEŻ MOJE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI I ŚMIETANĄ!!
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/knedle-z-truskawkami.html

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 czerwca 2014 Dam się pokroić nawet za pół takiego. Pycha!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń